Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Discussies over de ‘sociale kwestie’

Omdat de rijke boeren landbouwgrond opkochten van de arme boeren en er door de industrialisatie steeds minder werk was op het platteland trokken complete gezinnen  naar de stad om werk te zoeken. Zij kwamen daar terecht in de fabrieken, dat wil zeggen dat niet alleen de vaders maar ook de moeders en de kinderen in de fabrieken moesten werken.

Het werk in de fabriek was zwaar, niet alleen de machines maakten veel herrie. Maar ook moesten de mensen heel hard werken, wel 14 tot 16 uur per dag. Bovendien hadden ze maar 1 dag in de week vrij en waren er geen vakanties. Kinderen konden niet spelen en gingen ook niet naar school. Machines waren niet veilig. Er gebeurden veel ongelukken en veel geld voor je werk kreeg je niet.

De mensen durfden er niets van te zeggen, bang dat ze hun baan kwijt raakten. Geen werk betekent geen eten.

In de steden woonden de mensen erg dicht op elkaar, veel huizen hadden geen toiletten en dus was de kans groot dat je ziek werd en jong stierf. Er heersten onder andere cholera en tyfus in de steden.

Alleen de rijke mensen hadden geluk, zij woonden in betere huizen. De kinderen hoefden niet te werken en mochten zelfs naar school. Vrouwen bleven thuis en hoefden ook niet te werken. Dit waren de gezinnen van de fabriekseigenaren en andere belangrijke mensen.

Het verschil tussen arm en rijk was dus erg groot.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Geef een antwoord

Sidebar