Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Het modern imperialisme

Ook had men behoefte aan grondstoffen om spullen te maken en dus ging men reizen. De wereld ontdekken en op zoek naar handelswaar, daar waar de ontdekkingsreizigers spullen vonden stichten ze kolonies. Kolonies waren stukjes eigendom van europese landen op andere plekken in de wereld waar grondstoffen vandaan gehaald werden.

Nederland had verschillende eilanden in de Caribische zee, kleine gebieden in West-Afrika, Suriname en Indonesië gekoloniseerd. Dat wil zeggen dat ze een onderdeel werden van het koninkrijk. In 1918 werd Nederland een monarchie en de eerste koning was Willem I van Oranje-Nassau, de inwoners van Nederland werden burgers genoemd, maar de inwoners van de kolonies waren veelal slaven of onderdanen genoemd. Ze moesten hard werken en kregen er eigenlijk niets voor terug. Ze waren het bezit van hun heersers en moesten doen wat er gezegd werd. De mensen in Nederland wisten niet dat de mensen in de koloniën zo behandeld werden.

Pas toen Multatuli zijn boek Max Havelaar geschreven had leerden de Nederlanders iets over  de koloniën en hoe de mensen daar behandeld werden.

 

Comments

So empty here ... leave a comment!

Geef een antwoord

Sidebar