Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Gouden koets

gouden koets
gouden koets

De gouden koets is de koets die de Koning elk jaar gebruikt op prinsjesdag.

De gouden koets is van Javaans teakhout en delen ervan zijn bekleed met bladgoud.

De koets is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en is voorzien van allegorieën. Het werd ontworpen en gebouwd in 1897 en 1898 door de Rijtuigenfabriek Gebr. Spijker.

De koets is een berline op acht veren. Alleen als het staatshoofd de koets gebruikt, mag hij getrokken worden door een achtspan. In andere gevallen worden zes paarden gebruikt. De koets is deels verguld en versierd met allegorisch lofwerk. Het beeldhouwwerk komt uit het Atelier Van den Bossche en Crevels, de diverse paneelschilderingen zijn van de hand van Nicolaas van der Waay. Het interieur is van zijden petit-point-naaldwerk. Dit borduurwerk werd deels verricht door meisjes uit weeshuizen. Aan weerszijden van de staatsiebok is het nationale rijkswapen opgenomen. De bok zelf is bekleed met rood laken. De vier wielen van de koets symboliseren zonnen. Op de kroonlijst van de koets zijn de wapens van de toenmalige elf provincies van Nederland te zien, alsmede het wapen van de stad Amsterdam, de schenker van de koets.

panelen gouden koets
panelen gouden koets

De paneelschilderingen aan de linkerzijde tonen halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen die zich onderwerpen aan het Nederlands Koninklijk Huis. Dit tafereel heet Hulde der Koloniën.

Aan de rechterkant is de Hulde van Nederland afgebeeld.

Comments

So empty here ... leave a comment!

Geef een antwoord

Sidebar