De anatomie van het reproductiefsysteem van een vrouw

 

Voortplantingssysteem van de vrouw bestaat uit verschillende geslachtsorganen, namelijk:

Kortweg

In het kort kun je het voortplantingssysteem van de vrouw samenvatten als productie van de eicel in eierstokken, innesteling & groei van bevruchte eicellen in de baarmoeder, de bevalling van de rijpe vrucht (het kindje) en het voeden van de vrucht (borsten/melkproductie).

Rijping van de eicellen

Rijping van de eicellen vind plaats in de eierstokken, maandelijks word er een eicel vrijgegeven voor de bevruchting. (zie maandelijkse cyclus van de vrouw)

Bevruchting

Bevruchting van de eicel vind plaats door middel van geslachtsgemeenschap tussen man en vrouw. Hierbij komen er bij de coitus vele zaadcellen vrij die allen een poging wagen om een eicel te bevruchten. In een letterlijke race tegen de klok beginnen proberen ze de eicel in de eileider of baarmoeder te bevruchten.

Innesteling

De bevruchte eicel hecht zich aan de baarmoederwand vast en begint daar aan een belangrijke taak, celdeling zodat er een nieuw leven ontstaat.

Bevalling

Na ongeveer negen maanden rijpen en uitgroeien in de baarmoeder is het tijd voor het nieuwe kindje om op eigen benen te staan en zal de bevalling ingezet worden. We gaan hier op een andere pagina verder op in…