Site pictogram GEOlution

Bacteriën: de Halomonadaceae-GFAJ-1

Biologie > Bacteriën Halomonadaceae GFAJ-1

Deze bijzondere bacterie is ontdekt in het vulkanische ‘Mono Lake‘ (Monomeer) , vlakbij het Yosemite National Park in de Verenigde Staten. In het giftige meer zit een hoge concentratie arsenicum waardoor het onleefbaar is voor nagenoeg elke levensvorm. Toch werden enkele jaren geleden al bacteriën bij dit meer gevonden die arseen opnemen in hun stofwisseling (Spirochaetes). Nu blijkt dat dat deze bacterie niet alleen arceen ‘eet’, maar er ook uit is opgebouwd: het DNA bestaat voor een deel uit deze stof. Dat is bijzonder, want tot nu toe waren wetenschappers er van overtuigd dat koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, zwavel en fosfor noodzakelijke bouwstenen voor iedere levensvorm waren.

Deze bacterie kan arsenicum als bouwsteen gebruiken voor DNA, in plaats van fosfor. Deze totaal nieuwe levensvorm wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal voor de microbiologie en plaatst de zoektocht naar buitenaardse levensvormen in een heel nieuw daglicht: ook op plaatsen waar wij leven voor onmogelijk houden kunnen zich levensvormen ontwikkelen.

GFAJ-1 is echter niet afhankelijk van arsenicum. In een omgeving met fosfor zou deze bacterie beter kunnen functioneren. Maar omdat dit niet in het meer aanwezig is heeft het zich aangepast en heeft fosfor vervangen door arseen.

Andere pagina’s

Links

Mobiele versie afsluiten