Virale infecties > Bluetongue type acht
In 2006 is er in Nederland en buurlanden Bluetongue uitgebroken. In het dossier vind je informatie over de gebeurtenissen en de genomen maatregelen. [Dossier Bluetongue]
De ziekte komt voor bij dieren zoals schapen, runderen, geiten en kameelachtigen in warme delen van de wereld. Door de hittegolf in Europa van 2006 is het virus ook in Nederland opgedoken. Voor de verspreiding in Nederland kun je het overzichtskaartje bekijken.
Veroorzaker
De ziekte word veroorzaakt door het bluetonguevirus. Dit virus word verspreid door een aantal soorten muggen die ook in ons land zeer algemeen voorkomen. Een besmette mug kan de ziekte over brengen op dieren door te steken. Muggen besmetten ook hun eigen nageslacht.
Symptomen
De ziekte kent een incubatietijd van 10 tot 20 dagen. Bij de acute vorm gaat het zieke dier vaak binnen tien dagen dood. Bij de subklinische vorm is het dier wel drager van het virus maar word niet ziek. Enkele symptomen zijn:
- Blauw verkleurde tong
- Koorts
- Ontstoken mondslijmvlies
- Moeilijk lopen
- Sterk vermageren
- Ademhalingsproblemen
- Spontane abortus
- Onvruchtbaarheid
Besmettingsgevaar
Weersomstandigheden hebben een grote invloed op de kans op besmetting. De kans op besmetting is het grootst na een warme periode en regen. Zo’n situatie doet zich voor in de eerste en tweede week van augustus.
Behandelwijze
In landen waar de ziekte vaker voorkomt zorgt de ziekte vaak voor grote problemen. Het behandelen is moeilijk omdat er weinig bekend is. Dieren kunnen wel worden ingeënt.
Verspreiding voorkomen
De verspreiding van de ziekte via muggen is moeilijk te voorkomen. Er kunnen wel maatregelen worden genomen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te houden. Enkele van die maatregelen zijn:
- Bestrijden van muggen in de omgeving
- Onderzoeken van muggen voor onderzoek
- Vervoersverbod
- Binnen houden van dieren
Gevaar voor de mens
De blauwtongziekte vormt geen risico’s voor mensen.