Cholera

Bacteriële infecties > cholera

Voorkomen

De verantwoordelijke bacterie komt voor over de hele wereld in oppervlaktewater. Hier hechten zij zich aan plankton. Vooral in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en de Golf van Mexico komt de bacterie voor.

Veroorzaker

Cholera wordt veroorzaakt door de Vibrio cholerae bacterie

Symptomen

Na een incubatietijd van enkele uren tot een paar dagen krijgt de patiënt last van ernstige diarree en uitdroging.

Besmettingsgevaar

De bacterie die de ziekte veroorzaakt verspreid zich vooral via water, maar ook vis dat in dit water leeft kan drager zijn van de bacterie. Zelfs eten dat is gewassen of bereid met besmet water kan de ziekte verspreiden. Een andere vorm van besmetting is via ontlasting en braaksel.

Behandelwijze

Met een snelle en goede behandeling geneest bijna iedereen. Maar de ernstige diarree zorgt voor zo’n sterke uitdroging dat het toedienen van veel vocht noodzakelijk is. Een behandeling met antibiotica en een vocht toedienen via een infuus is in vrijwel alle gevallen voldoende.

Preventie, verspreiding voorkomen

Een goede hygiëne is zeer belangrijk. Het gebruik van besmet water moet worden voorkomen. Bij het bereiden van eten moet het water goed verhit worden.

Gevaar voor de mens

Cholera is een zeer besmettelijke ziekte die in het verleden in staat was pandemieën te veroorzaken. Toch verloopt de ziekte bij gezonde mensen vaan vrijwel zonder dat er complicaties zijn. Kleine kinderen en ouderen met een lage weerstand of die ondervoedt zijn lopen echter een groter risico. De uitdroging zorgt uiteindelijk voor complicaties zoals een heel erg  lage bloeddruk. Normaal overlijd slechts 1% van de zieke mensen.

Links

Cholera