Wat is darmflora?

Biologie > Darmflora

Wat is darmflora

Darmflora is een verzamel naam voor de bacteriën die in ons maagdarmstelsel van nature voorkomen.

Waaruit bestaat onze darmflora?

Onze darmflora bestaat uit onnoemlijk veel bacteriën van verschillende soorten. De E.coli is hiervan de bekendste maar daarnaast bevat onze darmen zeer veel andere bacteriën waaronder de Bifidus soorten en de Lactobascillus soorten.

Welke taak heeft de darmflora?

De darmflora speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering, ze breken het voedsel af tot voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft en afvalstoffen (faesces). Een belangrijke taak is het aanmaken van vitamine K.

Heeft iedereen een darmflora?

Bij pasgeborenen is dit echter vaak nog niet het geval of nog niet voldoende het geval, maar ze krijgen darmflora via de moeder mee of via de voeding die ze na de geboorte krijgen. Maar verder heeft iedereen darmflora.

Vitamine K gebrek bij pasgeborenen

Omdat pasgeborenen vaak nog geen goed ontwikkelde darmflora hebben krijgen ze tegenwoordig een prik met vitamine K. Gebrek aan dit vitamine kan leiden tot bloedingstoornissen.

Verstoring van de darmflora

Een verstoring van de darmflora kan allerlei klachten tot gevolg hebben, van spastische darmen tot verstopping tot diarree.

Probiotica

Dit zijn bacteriën die van nature al in de darmen voorkomen en er weer aan toegevoegd worden door een product wat men inneemt. Meer over probiotica…

Wat is darmflora?