Eyjafjöll / Eyjafjallajökull vulkaan, IJsland

Vulkanen > IJsland > Eyjafjallajökull

De Eyjafjöll of Eyjafjallajökull vulkaan is een caldera vulkaan. Binnen de randen van de oorspronkelijke vulkaan zijn verschillende nieuwe kraters ontstaan. Bij deze vulkaan zie je dat niet. Er ligt een dik pak ijs en sneeuw boven op. De Eyjafjallajökull gletsjer verbergt zo de vulkaan. Als de Eyjafjöll uitbarst dan smelt de gletsjers. Er ontstaan onder het ijs meren die het ijs omhoog duwen. De gletsjer kan door de druk afbreken waarna deze naar beneden stort. Er kunnen overstromingen ontstaan, nieuwe meren en het smeltwater kan zich mengen met lavastromen waardoor een dodelijke lahar ontstaat.

Dagenlang ligt het Europese vliegverkeer stil. Door dat er veel vulkanisch as in de atmosfeer zit kunnen vliegtuigmotoren beschadigen. Op de vliegvelden moeten duizenden reizigers overnachten.

  • In het zuiden van IJsland is vandaag de noodtoestand uitgeroepen. Een vulkaan bij de Eyjafjalla gletsjer veroorzaakt daar kleine aardbevingen en een lavastroom waar door het gletsjerijs is gesmolten. Een lange scheur in het pak ijs baart wetenschappers zorgen. Het kan namelijk betekenen dat de gletsjer afbreekt en naar de kust stroomt. Zo’n stroom van vulkanisch materiaal en gesmolten ijs noemt men een lahar. Lahars hebben een hoge snelheid en een enorme kracht. Daardoor zijn ze, ook op grote afstand van de vulkaan enorm verwoestend. Lees verder
  • Kaart van een gedeelte van het geëvacueerde gebied
Eyjafjöll / Eyjafjallajökull vulkaan, IJsland