Site pictogram GEOlution

De Gunung-Merapi vulkaan

Aardwetenschappen > Seismologie > Gunung Merapi

Meer dan duizend naschokken

4-6-06 | Meer dan duizend naschokken hebben sinds de aardbeving van vorige week op het eiland Java paniek veroorzaakt. Bij de naschokken, waarvan een een kracht van 3.4 had op de schaal van Richter, storten de verzwakte gebouwen in. Een van de effecten is ook dat door de schokken de gestolde laag lava op de Vulkaan Merapi zwakker is geworden. [Vulkaan Marapi]

Er zijn tot nu toe officieel 6234 om het leven gekomen en meer dan 30.000 mensen raakten gewond. 650.000 mensen raakten dakloos door het natuurgeweld tot nu toe.

Hulpverlening op Java snel op gang

29-5-06 | Het dodental van de aardbeving op Java is opgelopen tot 5700 en hulpverleners vrezen dat dit op zal lopen tot 10.000. Zeker 150.000 mensen raakten dakloos en ruim 10.00 mensen raakten gewond.

De hulpverlening in het getroffen gebied kwam snel op gang. Omdat deskundigen een uitbarsting van de Vulkaan Marapi vrezen waren er al opvangcentra en veldhospitals ingericht. Hierdoor kon er heel snel noodhulp geboden worden. De grootste vrees is dat er ziektes uitbreken doordat er op veel plaatsen geen schoon drinkwater is.

De vulkaan Merapi is na de beving een stuk actiever geworden. De hoeveelheid lava die uit de krater loopt is verdrievoudigd en en komt veel rook en stof vrij.

Veel landen hebben inmiddels financiële steun toegezegd. In Nederland wordt een nationale hulpactie georganiseerd. Het gironummer 555 ten name van SHO, Den Haag is hiervoor geopend

Zware aardbeving omgeving Gunung Merapi

27-5-06 | Afgelopen nacht vond aan de zuidkust van
het Indonesische eiland Java een zware aardbeving plaats. De beving had een kracht van 5.9 op de schaal van richter.

De beving vond plaats in het vulkanisch zeer actieve gebied  De vulkaan Merapi bevind zich ongeveer 70 kilometer van het epicentrum. Deze vulkaan was in de eerste helft van de maand actief geworden maar weer tot rust gekomen. Sinds vannacht is de activiteit weer toegenomen. Een tsunami heeft de beving niet veroorzaakt.

Over het aantal slachtoffers is weinig bekend. Er zouden zeker 15 doden zijn gevallen en veel gebouwen en huizen zijn beschadigd of ingestort.

Mobiele versie afsluiten