Hiv en AIDS

Virale infecties > HIV

Wat is HIV:

HIV staat voor human immunodeficiency virus. Dit is het virus dat AIDS veroorzaakt. Het is een virus dat het afweersysteem van de mens verzwakt.

Ontstaanswijze:

Over de ontstaanswijze van HIV is relatief weinig bekend. De wetenschap heeft er zo verschillende theorieen over. De eerste persoon waarbij HIV aangetroffen is is bij een man uit Kinshasa, Congo in 1959. Men gaat ervan uit dat het virus ergens tussen 1940 en 1950 ontstaan is.

Homoziekte:

Midden jaren 70 kwam de ziekte voor het eerst voor bij homosexuele mannen in de V.S. Zij hadden te kampen met onverklaarbare longontstekingen, vormen van kanker etc. Men noemde de ziekte toen:human T-cell lymphotropic virus-type III/lymphadenopathy- associated virus. De ziekte werd in die periode dan ook ten onrechte een homoziekte genoemd. Niet veel later kwam het ook onder andere bevolkingsgroepen voor…

Verspreiding:

HIV wordt onder andere verspreid via

 1. bloed
 2. zaadcellen
 3. vaginale lichaamsvloeistoffen
 4. moedermelk
 5. en andere lichaamsvloeistoffen die bloed bevatten

Drager:

Een persoon waarvan aangetoond is dat hij/zij geinfecteerd is met HIV wordt seropositief genoemd. Dat wil zeggen dat hij/zij drager is van het HIV virus.

Ziekteverloop:

Na verloop van tijd zal zich bij drager van het HIV virus de ziekte AIDS ontwikkelen. Dit kan in een hele korte periode zijn, maar het kan ook jaren duren. Bij bijna de helft van de geinfecteerden ontwikkelt AIDS zich binnen 10 jaar na besmetting.

Symptomen:

 • Snelle gewichtsafname
 • Droge hoest
 • terugkomende koorts en hevige zweetaanvallen
 • Onverklaarbare en onaantoonbare vermoeidheid
 • Gezwollen lympheklieren onder de oksel, hals etc.
 • Aanhoudende diarree, langer dan een week
 • Witte vlekjes in mond en keelholte en op de tong
 • longontsteking
 • Bontgekleurde vlekken onder de huid in de mond, neus of oogleden.
 • Geheugenverlies, depressie en andere neurologische problemen

Behandelwijze:

Een drager waarvan vastgesteld is dat hij/zij het HIV virus onder de leden heeft wordt doorgaans behandelt met AIDSremmers. Zo probeert men de eigenlijke ziekte tegen te gaan of uit te stellen.

Wat is AIDS:

AIDS staat voor acquired immunodeficiency syndrome. Deze term wordt pas gebruikt nadat een arts vastgesteld heeft dat het immuunsysteem van een HIV geinfecteerde persoon zo verzwakt is dat deze zelfs vatbaar is voor een onschuldig koutje.

Ziekteverloop:

Als er een maal AIDS vastgesteld is ben je erg vatbaar voor infectieziektes zoals griep, verkoudheid en longontsteking. Bij gezonde personen zou dit geen kwaad kunnen, maar bij AIDS patienten zullen deze onschuldige infecties tot de dood leiden.

Behandelwijze:

Een AIDSpatient is moeilijk te behandelen. Het enige wat men kan doen is de diverse infecties behandelen en proberen te voorkomen. Daarnaast kan men proberen het leed voor de patient te verlichten.

Preventie:

Met een behoorlijke dosis gezond verstand kan men de ziekte in bijna alle gevallen voorkomen. Vermijd wisselende sexuele kontakten en maak altijd gebruik van een condoom.
Gebruik schone gesteriliseerde materialen zoals naalden en onderzoeksapparatuur. Mensen die werken met bloed en andere lichaamsvloeistoffen zullen beschermende handschoenen moeten dragen en precies moeten werken. Daarnaast zal bloed en andere transfusie vloeistoffen onderzocht moeten worden op de aanwezigheid van het HIV virus.

Aantonen:

De aanwezigheid van het HIV virus kan men aantonen via laboratoriumonderzoek. Men heeft dan slechts wat bloed van de patiënt nodig. Met een grove screening wordt de aanwezigheid vastgesteld waarna men uitgebreider onderzoek doet op AIDS.

Medicijnen:

Op dit moment is er nog geen effectief medicijn dat de ontwikkeling van de ziekte AIDS tegen gaat. In diverse laboratoria over de gehele wereld wordt onderzoek gedaan naar deze ziekte zodat er een medicijn ontwikkeld kan worden.

Onwetenheid:

Onwetendheid zorgt voor paniek. Mensen met AIDS worden vaak uitgestoten, ze worden als paria’s beschouwd. Dit is onterecht. Een persoon met AIDS heeft gewoon pech gehad. Ze zijn niet eng of vies. Hou daar eens rekening mee!

Openheid:

De enige manier om de ziekte echt de kop in te drukken is verspreiding te voorkomen. Maar dan zullen we wel in alle openheid met elkaar moeten kunnen praten over sex, sexualiteit en intimiteit. Kijk maar eens bij de surftips voor meer informatie.

Hiv en AIDS