Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

Laacher See in de Eifel Volcanic region

Aardwetenschappen > Vulkanologie > Laacher See

Ongeveer 13,000 jaar geleden beleefde deze Caldera vulkaan zijn laatste uitbarsting. Op de kaart hieronder zijn duidelijk de contouren zichtbaar van een veel omvangrijkere vulkaan. Daarbinnen en omheen liggen nieuwe kraters. In het midden van deze slapende vulkaan ligt een groot meer, de Laacher See.

De vulkaan maakt deel uit van de Eifel Volcanic region in Duitsland. In totaal vind je in een gebied van 600 vierkante kilometer zo’n 240 kraters. De  Laacher See ligt in de noord-oost hoek van dit gebied, vlak bij de Rijn (Zie kaart)

Begin 2012 zijn in het meer luchtbellen gezien. Deze zijn op film vastgelegd. Dit betekent niet dat de vulkaan op uitbarsten staat. Wel houden wij deze ontwikkeling bij op onze weblog.

Kaart


Deze kaart 1: 25.000 kan gratis worden gedownload op GEOmaps.

Links

Comments

This post currently has one response

  • […] 2012 staat in de boeken al het jaar waarin de wereld (lees onze beschaving) vergaat. Vandaag is er wat paniek ontstaan over de berichten dat de Laacher See vulkaan zou uitbarsten. De grootste uitbarsting is natuurlijk de hype op internet, niet de luchtbellen die in het meer gefilmd zouden zijn. De calderavulkaan wordt vergeleken met Mount Pinatubo die in 1991 in de Philippijnen uitbarstte. De Laacher See Vulcanic Region lijkt in geen geval op zo’n dodelijk en verwoestend monster. (Kaartje). […]

Geef een antwoord

Sidebar