web
analytics
lahar | GEOlution

    Verder op GEOlution

    Zoek op GEOlution

lahar

Aardwetenschappen > Vulkanologie > Lahar

Een lahar is een modderstroom die bestaat uit een mengsel van vulkanisch materiaal en grote hoeveelheden gesmolten sneeuw. Gezamenlijk vormen ze een verwoestende stroom die met hoge snelheden door dalen stroomt, alles op hun weg verwoestend. Dicht bij vulkanen kunnen lahars zo omvangrijk zijn dat oom op heuveltoppen bomen, stenen en huizen worden meegesleurd.

Lahars doen zich voor als er een vulkaan uitbarst waar sneeuw en ijs op de toppen ligt. Door de temperatuurstijging kunnen de ijsvlaktes in korte tijd smelten. Het smeltwater stroomt dan de krater in, dat grote rookpuimen tot gevolg heeft, maar de waterstromen kunnen zich ook mengen met de lavastromen.

Hoe verder een lahar komt, hoe meer objecten er in de stroom terecht komen. Zo kunnen complete bossen worden meegesleurd, evenals hele dorpen, snelwegen, bruggen.

Een lahar kan een snelheid van honderd kilometer per uur bereiken en pas na uren gebieden bereigen die ver van de vulkaan afliggen.

Citeer dit artikel als: Brouwers, C.I.J. (2010) lahar. GEOlution. https://www.geolution.nl/science/lahar.htm

Zie ook

Lees verder

  • LawinegevaarLawinegevaar Sneeuw > Lawines Lees ook eens: lawine bedekt snelweg bij Denver Een […] Posted in weer
  • Polar lowPolar low Winter > Polar low Een polar low is een klein lagedrukgebied dat vanuit de […] Posted in weer
  • Radarbeelden voor NederlandRadarbeelden voor Nederland Wetenschap > Meteorologie > Nederland> De neerslagradar Meer: hoe werkt de […] Posted in weer
  • Polar low op 24 januari 2003Polar low op 24 januari 2003 Winter > Polar low > 24 januari 2003 Polar low Op 24 januari 2003 bedekt […] Posted in weer
  • StuifsneeuwStuifsneeuw Winter Hele fijne en droge sneeuw die zich door de wind laat meevoeren.Bij […] Posted in weer

Comments

This post currently has 2 responses

Geef een reactie

Sidebar