Natuurstudie

Natuurstudie, het lijkt iets dat alleen door freaks en echte biologen in hart en nieren word gedaan. Maar nee, iedereen heeft in zijn leven minimaal een keer aan natuurstudie gedaan. Op het moment dat je buiten loopt en iets geks op een blad ziet zitten ( een of ander oranje beestje…) en je bukt je om het beter te bekijken doe je al aan natuurstudie.

Een echte natuur bestudeerder zal zeggen “ja, maar dat is geen studie”. En ergens heeft deze studeerder wel gelijk. Ook al buk je je om het beestje te bestuderen, je doet pas echt studie op het moment dat je er een boek bij pakt en opzoekt hoe het beestje heet. Je kunt nog verder gaan door te onderzoeken waar het dier allemaal voorkomt, hoe en waarvan het leeft en hoe het zich voortplant. Je zou zelfs onderzoek kunnen gaan doen naar de kwaliteit van de leefomgeving van het beestje.

Natuurstudie kun je om verschillende redenen doen. Uit toeval, zoals het vinden van het oranje beestje, als hobby en als beroep. Maar ze willen allemaal het zelfde: meer weten. Meer weten en studie zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. En een bekende eigenschap van mensen is om te ontdekken, meer te willen weten.