Waterbeestjes zoeken

In Nederland woont iedereen wel in de buurt van water, of het nou om een rivier, beek, sloot of plas gaat in al dit water leven dieren. Een naam voor al deze dieren is de naam waterbeestjes, alles wat in of in de nabijheid van het water leeft.

Waterbeestjes onderzoeken is erg leuk om te doen. Wat je nodig hebt is een schepnetje, plastic bak, lepel en loeppotjes. Daarnaast is een zoekkaart ook wel erg handig, dit is een kaart waar veel waterbeestjes op staan zodat je ze op naam kunt brengen.

Schep met een netje in het water en leeg het netje in een plastic bak. Zorg dat er maar een klein laagje water in staat. Haal de planten weg en kijk eens goed wat je allemaal ziet…

Wil je ze nog beter bekijken, stop ze dan in een loeppotje.

Welke dieren kun je allemaal tegenkomen in het water? Nou dat zijn er heel erg veel.

Amfibieën

Naast volwassen exemplaren kom je in het water eigenlijk alle fases tegen van de amfibieën, zo kom je van de kikker het kikkerdril, het kikkervisje maar ook de volwassen kikker tegen…

  • Salamanders
  • Kikkers
  • Padden

Insecten

Naast insecten zelf tref je in het water ook larven aan van insecten. Buiten het water tref je dan vaak het volwassen exemplaar aan zoals libellen, juffers maar ook muggen.

Vissen

In het water kun je vissen aantreffen.

Weekdieren

Weekdieren kom je ook erg vaak tegen in het water, denk maar eens aan de zoetwatermossel.

 

Geef een reactie