Probiotica producten en onderzoek

Biologie > bacterien > Probiotica

Actueel:

Wat zijn probiotica?

Probiotica of ook wel probioticum  is een preparaat of een product met levende, wel gedefinieerde micro-organismen in voldoende aantallen, dat de microflora in een bepaald orgaan van de gastheer verandert en daarmee een gezondheidsbevorderend effect heeft op de gastheer.

Oftewel:

Een product met bekende bacterien die een gunstig effect hebben op de gezondheid van de mens.

We kennen onder andere de probiotica die een gunstig effect zouden hebben op ons darmstelsel zoals:

Hebben wij probiotica nodig?

Hierover zijn de meningen verdeeld, maar ons standpunt is dat een gezond iemand geen probiotica nodig heeft.

Een gezond iemand heeft namelijk een lichaamsflora (micro-organismen die van nature in je lichaam leven) die in evenwicht is en in evenwicht blijft door een uitgebalanceerde levensstijl.

Verlaagde weerstand

Mensen die tijdelijk met een verlaagde weerstand zitten, bijvoorbeeld doordat ze herstellende zijn van een ziekte, kunnen baat hebben bij een van bovenstaande probiotica, maar alleen als de darmflora verstoord is.

Blijvende darmproblemen

Mensen met een spastische darm of verstopping of een andere chronische darmaandoening kunnen tijdelijk baat hebben bij een probiotica. Tijdelijk, omdat het de oorzaak van het probleem niet aanpakt, maar het gevolg namelijk een verstoorde darmflora.

Voedingspatroon

Veel darmproblemen worden nog altijd veroorzaakt door verkeerd voedsel en dus moet men ook daar beginnen met het zoeken naar een oplossing. Hou bij wat je eet en/of je klachten hebt in een dagboek met datum en tijd. Na verloop van tijd zie je vaak een patroon ontstaan, telkens als je een bepaald product eet heb je last van je darmen. Dan heb je waarschijnlijk je probleem gevonden en dien je dat weg te laten…

Probiotica producten en onderzoek