Rabiësvirus (Hondsdolheid, lyssa)
Virussen > Hondsdolheid, rabiës,of lyssa genoemd.
Voorkomen
Ieder jaar worden ongeveer 10 miljoen mensen gebeten door dieren waardoor ze mogelijk besmet zijn geraakt. In bijna alle gevallen wordt een behandeling gestart. Toch sterven er elk jaar ongeveer 60.000 mensen aan het rabiësvirus. De meeste gevallen vinden plaats in Azie, maar ook in Afrika komen relatief veel besmettingen voor.
Veroorzaker
Het rabiësvirus is een rhabdovirus en veroorzaakt hondsdolheid
Symptomen
Na een beet door een besmet dier verspreid het virus zich via de zenuwen. Gevoelig voor licht en geluid, hoofdpijn, moe en een verminderde eetlust. Lichte koorts en een geïrriteerde keel. Later kunnen spieren verkrampen, waardoor ledematen en bijvoorbeeld adehalingsspieren verkrampen. Zonder behandeling is de ziekte vrijwel altijd dodelijk.
Besmettingsgevaar
Het virus wordt verspreid door verschillende dieren zoals honden, vossen, katten, apen, wasberen en vleermuizen. Deze dieren dragen het virus bij zich, en verspreiden dit door andere dieren of mensen te bijten.
Behandelwijze
Er zijn vaccinaties beschikbaar tegen hondsdolheid. De bijwerkingen zijn echter zo groot, dat met dit zo min mogelijk gebruikt. Alleen als iemand is gebeten zal er zeker worden gevaccineerd om de ziekte te bestrijden.
Verspreiding voorkomen
In bepaalde gebieden in de wereld is hondsdolheid een veel voorkomende ziekte. Bij een langdurig verblijf kun je je laten inenten. Dieren die de ziekte kunnen dragen moet je niet zonder handschoenen aanraken en voorkom situaties waarin je er door gebeten of bekrabt kan worden.
[…] Rabiësvirus (Hondsdolheid, lyssa) […]
[…] kunnen ziektes dragen en verspreiden. Voorbeelden zijn het Marburgvirus en hondsdolheid Related postsVleermuizen (Chiroptera)coded by […]