Snotziekte, infectious coryza (IC)

Bacteriele infecties > Snotziekte,  infectious coryza (IC)

Niet te verwarren met de snotsiekte (Bovine malignant catarrhal fever ) die bij koeien, schapen en herten voorkomt.

Voorkomen

De Snotziekte of coryza komt voor bij kippen, en dan met name bij kippen die in op boerderijen grote groepen samenleven. Het komt overal ter wereld voor, met name bij jonge dieren.

Veroorzaker

De bacterie Haemophilus paragallinarum veroorzaakt deze ziekte.

Symptomen

Na een incubatietijd van twee tot drie dagen doen zich de eerste symptomen voor. Het hele ziekteverloop duurt tussen de twee en drie weken. Benauwdheid zorgt er voor dat de kippen minder eieren leggen.

  • Verstopte neus
  • Opgezwollen ogen
  • Niesen
  • Benauwdheid

Besmettingsgevaar

De verantwoordelijke bacterie verspreid zich makkelijk via de lucht (airborn), via water maar ook via direct contact. Het verplaatsen van de zieke en besmette dieren kan voor verspreiding zorgen. Via de eieren vind geen besmetting plaats.

Behandelwijze

Dieren die ziek zijn kunnen worden behandeld, via het drinkwater en voedsel. De bacterie kan echter langere tijd overleven. Als de benahdeling is gestopt kan de ziekte weer opduiken.

Verspreiding voorkomen

Verspreiding kan op verschillende manieren worden voorkomen. Belangrijk is om dieren uit verschillende groepen niet met elkaar uit te wisselen, het voedsel en water schoon te houden en preventief te enten.

Links

Laat een bericht achter Reactie annuleren