Tekenbeten en TBE

Teken
Teken

TBE staat voor Tick Borne Encephalitis, dit is een verzamelnaam voor twee soorten ziektes die door teken overgebracht kunnen worden en een vorm van hersen of hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. De ene vorm komt in heel Europa (FSME) voor, de andere beperkt zich tot Rusland (RSSE).

Waar aangetroffen?

Van de vorm die in heel Europa voorkomt zegt men nu dat deze nog niet in Nederland of België aangetroffen is. Op dit moment wordt er door de rijksoverheid onderzoek gedaan naar deze tekenziekte in de grensstreek. Dat wil zeggen dat teken verzamelt worden en er gekeken wordt of zij deze ziekte bij zich dragen. Alleen zo kan men te weten komen of en wanneer deze ziekte Nederland bereikt.

Symptomen:

De meeste mensen die geïnfecteerd zijn, worden niet ernstig ziek, maar een minderheid krijgt hersen- of hersenvliesontsteking. Een tot drie weken na besmetting door een teek krijg je griepachtige verschijnselen. Veel mensen knappen daarna weer op, maar een klein deel van de mensen worden zieke, ze krijgen koorts, last van een stijve nek en moeten overgeven. De bekende symptomen van een heersen of hersenvliesontsteking dus.

Voorkomen:

Zorg er dus voor dat de kans dat je een tekenbeet oploopt zo klein mogelijk is. Draag bedekkende kleding als je de natuur in gaat, sokken over je broekspijpen en strakke kleding/mouwen. Gebruik een insectenwereld middel en vergeet ook een hoofddeksel niet. En misschien wel het allerbelangrijkste, altijd controleren. Vergeet bovendien niet dat teken ook gewoon in het park, de speeltuin of zelfs achtertuin voorkomen. Zelfs in de stad!

Tekenbeet opgelopen?

Verwijder een teek zo snel mogelijk, maar noteer wel even de datum in je agenda. Hou vervolgens je gezondheid in de gaten, mocht je ineens symptomen vertonen van heersen of hersenvliesontsteking, meld je dan bij de huisarts en vertel hem van de tekenbeet.

Behandelwijze:

Er is geen gerichte behandelwijze voor teken encephalytis, de behandeling bestaat voornamelijk uit symptoom bestrijding. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Vaccinatie

Er bestaat een vaccinatie. Deze bestaat uit drie prikken die je een half jaar voordat je naar risico gebieden gaat moet halen. De vaccinatie beschermt vervolgens gedurende 3 jaar.

 

Tekenbeten en TBE