teken beet

Gebeten door een teek? Geen paniek…

Teken
Teken

Elke keer als je buiten bent geweest, of het nou het park, de achtertuin of in de natuur is moet je je even (laten) controleren op een tekenbeet. Geen paniek als je er een aantreft. De kans dat jij nou net toevallig die ene teek aantreft die lyme bij zich draagt is gering en als je de teek binnen 48 uur verwijdert is de kans op besmetting bijna 0%.

Maar er zijn tegenwoordig ook teken die andere ziektes met zich meedragen, het is daarom van belang altijd op je eigen gezondheid te letten. Zeker als je door een teek gebeten bent.

Controle

Het beste kun je jezelf na laten kijken door iemand anders. Teken houden van een warme en vochtige omgeving . De volgende plekken zijn dan ook de geijkte plaatsen voor teken

  • Knieholtes
  • Voeten
  • Schaamstreek (zelfs onder de voorhuid van de penis en tussen de schaamlippen!!!)
  • Bilnaad
  • Oksels
  • Borsten

En vergeet ook de andere delen van het lichaam niet! Soms hebben de teken de kans niet om een echt vochtig plekje bij jou op te zoeken en dus zullen ze zich overal hechten waar maar mogelijk is.

Verwijderen

Het verwijderen van een teek doe je met een tekentang of tekenkaart. Deze kun je in elke dierenwinkel, drogist of apotheek en zelfs xenos krijgen. Hij kost slechts een paar euro en zou eigenlijk in elke medicijnkist moeten zitten.

Voor het verwijderen van de teek gelden enkele regeltjes:

  • Gebruik nooit alcohol om de teek te verdoven
  • Maak nooit een draaiende beweging

Wat je wel moet doen is de tang over de kop van te teek zetten en deze met een vlugge trekbeweging eruit halen. Het is niet erg als er wat pootjes blijven zitten, deze verdwijnen vanzelf. Het lijf moet wel volledig verwijdert zijn, dat is de smettingshaard.

Opletten

Iets wat je altijd moet doen is de plek waar de teek zat in de gaten houden. Ontstaat er een huidirritatie, een ring om de wond of gaat het zelfs ontsteken dan even naar de huisarts.

Wordt je ziek, koortsig of grieperig nadat je door een teek gebeten bent ook even naar de huisarts gaan voor controle.