Tobavulkaan en Tobameer

Terug naar andere vulkanen op Sumatra

Land: Indonesië

De Tobavulkaan is een van de grootste calderavulkanen ter wereld en tevens een van de gevaarlijkste. Na verschillende uitbarstingen, waarvan de laatste ongeveer 74.000 jaar geleden plaatsvond, is het gebied ingezakt. Hierdoor ontstond het Tobameer. De caldera is ongeveer 100 bij 30 kilometer groot en is nog steeds vulkanisch actief. Aan de randen van het meer zijn verschillende nieuwe kraters en koepels ontstaan die nog steeds groeien. De caldera is omgeven door grote breuklijnen die ieder jaar verantwoordelijk zijn voor tal van kleine en grote aardbevingen.

Drie grote vulkanen in de directe omgeving van Toba zijn de Pusubukitvulkaan, de Sibayakvulkaan en de Sinabungvulkaan. Deze laatste kwam op 28 augustus 2010 na vierhonderd weer tot leven door enkele dagen na elkaar lava en puin te spuwen. Over deze vulkaan is weinig bekend. Kleinere vulkanen die vrij recent zijn zijn de  pardepur en Tuk-tuk.

De Tobavulkaan omvat een groot gebied waarin sporen van drie enorme uitbarstingen terug zijn te vinden. De meest recente (A) vond 74.000 jaar geleden plaats. Dit gebied noemt men ook wel de Sinabungcaldera en valt deels samen met de eerste uitbarsting, zo’n 800.000 jaar geleden (C). De Haranggaol caldera (B) ontstond 500,000 jaar geleden na een uitbarsting.

De laatste uitbarsting van 74.000 jaar geleden zorgde voor zo’n enorme uitstoot van as in de atmosfeer dat de temperatuur op aarde zes jaar lang sterk daalde. In de regio stierven veel dieren en planten uit. Ook onze voorouders (Homo homo sapiens) hebben moeten strijden om te overleven.

Bronnen: