Hoe moet je een kaart lezen?

Lees ook: soorten kaartentopografische kaarten en hoe moet je kaart lezen?

Wil je meer weten over kaart lezen? Bekijk dan onze gratis online cursus kaartlezen voor beginners, gevorderden en echte specialisten.

Soorten kaarten

Kaarten bestaan er in alle soorten en maten. Voordat je een kaart gaat lezen, bijvoorbeeld om de weg terug te vinden, moet je een aantal dingen eerst goed bekijken. Je kunt namelijk niet elke kaart overal voor gebruiken. Allereerst bepaal je wat voor kaart je voor je hebt. Een overzichtskaart of een thematische kaart. Voor het vinden van de weg kun je het beste een overzichtskaart gebruiken. Nadat je weet wat voor soort kaart je hebt bestudeer je de schaal en de legenda.

Legenda

In de legenda staan alle kleuren en symbolen van de kaart uitgelegd en je vindt hier meestal een pijl die richting het noorden wijst. de legenda is eigenlijk een soort woordenboek, maar dan met plaatjes.

Schaal

De schaal geeft aan wat de verhouding van de kaart tot de werkelijkheid is.  Meestal staat dat aangegeven in de legenda met een schaalstaafje er bij getekend. Hierbij staat dan bijvoorbeeld 1:100.000. Dat betekent dat 1 cm op de kaart overeenkomt met 100.000 cm in de werkelijheid. Het is dan makkelijker om dan te zeggen dat 1 cm op de kaart een kilometer is. Een topografische kaart is er ook in verschillende schalen te vinden. In ons land is de schaal 1:50.000 en 1:25.000 het meest gebruikt. Bij de laatste komt vier centimeter op de kaart overeen met een kilometer in de werkelijkheid.

Cultuur

Met boven genoemde drie aspecten kun je een kaart goed lezen. Toch is het een goede aanvulling om eerst wat meer van de cultuur te weten te komen van het gebied waarvan de kaart is. Vooral bij gedetaileerde topografische kaarten is kennis van het land of het gebied erg handig. Ieder land, iedere cultuur vindt men andere landschaps elementen belangrijk of minder belangrijk. Daarnaast kan de inrichting van een gebied of de vorm van gebouwen per land verschillen. Door meer van de cultuur te weten kun je specifieke eigenschappen van de cultuur makkelijker op de kaart herkenen.

Dit werkt echter ook andersom. Door kaarten uit bepaalde landen te bestuderen kun je veel over het land of gebied te weten komen zonder er daadwerkelijk heen te gaan.

Hier vind je meer informatie over topografische kaarten.

Laat een bericht achter Reactie annuleren