Soorten kaarten en plattegronden

Geografie > Topografie > Soorten kaarten

Lees ook: Topografietopografische kaarten en hoe moet je kaart lezen?

Wil je meer weten over kaart lezen? Bekijk dan onze gratis online cursus kaartlezen voor beginners, gevorderden en echte specialisten.

Er bestaan verschillende soorten kaarten. Elke soort kaart heeft zijn eigen kenmerken en is voor een bepaald doel gemaakt. Toch kun je kaarten op een makkelijke manier onder verdelen.

Overzichtskaarten

Overzichtskaarten geven een overzicht van een bepaald gebied. Topografische kaarten zijn ook overzichtskaarten. Ze laten een stad, een gebied, land of zelfs de hele wereld zien. Afhankelijk van het doel en de schaal van de kaart worden elementen weggelaten of vereenvoudigd.

Thematische kaarten

Thematische laten niet een overzicht zien van een gebied, maar gaan over een bepaald thema. Op deze kaarten zijn vaak alleen maar rivieren, oceanen en landsgrenzen te zien en het kan zelfs voorkomen dat ook de vorm van landen schematisch weergegeven wordt. Ze zijn alleen geschikt voor dat gene waarvoor ze zijn gemaakt. Andere thematische kaarten zijn verspreidingskaartjes van bosmieren of geologische kaarten.

Topografische kaarten

Op een topografische kaart staat gedetailleerde informatie over het landschap. Oorspronkelijk werd de topografische kaart ontwikkeld voor militaire doeleinden. Alle weggetjes, huizen, sloten, bosjes en belangrijke herkenningspunten staan er op. Door middel van symbolen en het gebruik van kleuren worden landschapselementen duidelijker gemaakt. Snelwegen geeft men in Nederland aan met paars, zandwegen wit. Kerken worden symbolen (rood) en zendmasten een soort streepje. Topografische kaarten zijn er in verschillende soorten. Afhankelijk van de toepasing is de kaart zwart-wit of gekleurd of is de schaal anders.  Topografische kaarten

Geef een antwoord