Topografische kaarten

Geografie > Topografie > Topografische kaarten

Lees ook: Topografietopografische kaarten en hoe moet je kaart lezen?

Wil je meer weten over kaart lezen? Bekijk dan onze gratis online cursus kaartlezen voor beginners, gevorderden en echte specialisten.

Een topografische kaart geeft een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van een plaats. De details moeten een zogenaamd natuurgetrouw beeld geven van de situatie van een bepaalde plek.

Details

Topografische kaarten, ook wel stafkaarten genoemd, moeten de gebruiker helpen bij het bepalen van de plaats waar hij is en het vinden van de weg. Er moeten dus lengte en breedtegraad op vermeld staan en een pijl die naar het noorden wijst. Ook een schaalstaafje is onontbeerlijk om een juiste inschatting van een bepaalde afstand te maken. Om je als gebruiker goed te kunnen oriënteren  staan er ook tal van details op de topografische kaart. Bijvoorbeeld torens, kerken, fabrieken, bijzondere bomen, perceelgrenzen, dijkjes… noem maar op. Het is niet verwonderlijk dat de eerste topografische kaarten vooral een militaire toepassing kenden. Tegenwoordig gebruiken overheden, nutsbedrijven, biologen en zelfs recreanten de kaarten.

Cultuur

De Nederlandse kaarten staan bekend om de duidelijke kleuren en symbolen. Ieder land heeft zo zijn eigen manier van topografische kaarten maken. Zo zijn in de USSR veel kaarten op goedkoop krantenpapier gedrukt met een beperkt aantal kleuren inkt. Kaarten maken heeft ook te maken met keuzes maken. En de cultuur is bepalend daarbij. Op de Duitse topografische kaarten vind je veel details op de kaart die verwijzen naar naar bijzondere bomen en stenen. Dit zijn uitstekende herkenningspunten om op te navigeren. In Nederland vind je die details niet terug. In Engeland geven ze op de kaarten 1: 25.000 zelfs de grenzen tussen de tuintjes op kaarten weer. Niet zo gek, want in Engeland is het voortuintje en achtertuintje heel belangrijk, vooral in de vele tuindorpen.

Schaal

De meest voorkomende schalen zijn 1: 250.000, 1:100.000, 1:50.000 en 1: 25.000. Maar er zijn uitzonderingen van 1:40.000 en zelfs 1: 35.000.

De schaal 1: 25.000 is de meest gedetailleerde en in vrijwel alle landen vinden we deze terug. In het onderstaande overzicht vind je een aantal uitsneden van kaarten uit diverse landen. Sommige er van zijn overigens wel wat oudere kaarten.