Veranderd landschap na de tsunami van 26-12-2004

Aardwetenschappen > Seismologie > Tsunami > 26-12-04

Veranderd landschap

Op tweede kerstdag 2004 vond er een aardbeving van 8.9 op de schaal van Richter plaats bijna 200 kilometer buiten de kust bij Atjeh, een provincie van Indonesie. Als gevolg hiervan ontstond er een vernietigende tsunami die niet alleen Indonesië trof, maar ook landen als Sri-Lanka, Thailand en India. Maar ook andere landen, zelfs in Afrika werden zwaar getroffen. 5 dagen na de aardbeving is er nog steeds geen goed beeld van de omvang van de ranp omdat grote gebieden onbereikbaar  zijn geworden. De schattingen van het aantal slachtoffers lopen op tot over de 100.000. Daarnaast zijn er tienduizenden vermisten, waaronder duizenden Europeanen. Velen van hen die de ramp overleefden bleven achter in hun vakantieland om inwoners van de getroffen gebieden te helpen of om familieleden te zoeken. Internet speelde een grote rol bij de berichtgeving over de ramp. Velen schreven er over op hun weblog, plaatsten foto´s en belangrijke informatie.

De aarde een stukje kleiner?

De aardbeving had een enorme kracht. Doordat twee aardschollen plotseling over elkaar heen schoven kwam een enorme hoeveeheid energie vrij. Die energie hooptte zich op in het water. De gevolgen daarvan zijn duidelijk. Maar er zijn meer gevolgen dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Door het verschuiven van de aardschollen is de aarde een stukje kleiner geworden, meldt The Independent. Veel is dat niet, maar hierdoor draait de aarde iets sneller om zijn as: drie microseconden. Ook de aardas zelf is verschoven, met 2,5 centimeter.

Werden de dieren gewaarschuwd voor de tsunami?

6-01-05  De beelden op de televisie laten na ruim een week nog steeds talloze dode mensen zien. Het heeft dagen geduurd voordat ook de laatste en slechtst bereikbare getroffen gebieden door reddingswerkers werden bereikt. En elke nieuwe dag wordt ons duidelijker wat er zich op tweede kerstdag werkelijk heeft afgespeeld. Ruim 150.000 mensen zijn door de vloedgolf om het leven gekomen, duizenden mensen worden vermist, ruim een haf miljoen gewonden en twee miljoen mensen hebben direct behoefte aan noodhulp. De natuur heeft haar ware kracht aan ons getoond.

Lees verder

Banda Aceh na en voor.

Foto: digitalglobe.com

Foto: digitalglobe.com

Geef een antwoord