Vulkaan de Etna

Aardwetenschappen > Vulkanologie > Etna

Op deze pagina vindt u een overzicht van interessante websites en links over een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Enkele afbeeldingen zijn overgenomen van deze sites. Klik op de foto om de site met veel meer informatie te openen. Download hier een kaart van de Etna

Een reeks van kleine en grote aardbevingen sinds 27 oktober. In zuidoost Frankrijk werden twee bevingen met een kracht van 2 op de schaal van richter gemeten. Midden Italië werd getroffen door een reeks van bevingen van 4 op de schaal van richter. De grootste frequentie van bevingen werd gemeten op Sicilië op de dag van de uitbarsting. Vier aardbevingen met een kracht van 4 op de schaal van richter deden het eiland schudden.
Bron: wwwneic.cr.usgs.gov

zondag 27 oktober 2002

Op zondag 27 oktober 2002 is de Italiaanse vulkaan de Etna uitgebarsten. Na deze uitbarsting is de regio getroffen door een reeks middelzware aardbevingen. Ondanks dat bij de bouw van huizen gebouwen aan strenge regels moeten voldoen stortte een school in. Ook andere gebouwen bezweken tijdens de vele aardschokken.

Internet

Op internet is erg veel over de Etna te vinden. Het is de grootste vulkaan van Europa en is ruim 3300 meter hoog. Zijn top is bedekt met sneeuw. Veel sites zijn in het Italiaans, maar er zijn ook Engelse sites. Zo is er een site met duidelijke kaarten met de lavastromen van vorige uitbarstingen. De vulkaan en het gebied eromheen is een park. Dit park heeft ook zijn eigen site.

Historie


Ook in het verleden is de vulkaan terug te vinden. Op deze site vind je een aantal historische kaarten van Sicilië. Wat opvallend is, is dat de vulkaan op de ene kaart nauwelijks zichtbaar is en op andere juist overdreven zichtbaar.

Satellietbeelden

Bijzonder spectaculair zijn beelden die vanuit satellieten zijn gemaakt. De foto hier rechts is genomen op 29 oktober. Let eens op de kleur van de rook en van de bergtoppen! OP se site van ESA is ook heel veel interessante informatie te vinden. Voor een zeer uitgebreide informatiesite over vulkanen moet je naar VolcanoWorld.org. Hier tref je onderandere een sitemap aan met honderden links. Het is wel in het Engels.