Vulkaan Gunung-Merapi op Java

Aardwetenschappen > Vulkanologie > Gunung Merapi

De Merapi  is een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld en ligt op het eiland Java, Indonesië.

Indonesië getroffen door aardbeving, tsunami en uitbarsting Merapi-vulkaan

26-10-2-10 | Een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld, de Gunung Merapi, is een dag na een zware aardbeving tot uitbarsting gekomen. De vulkaan was in 2006 voor het laatst actief. Toen moesten duizenden mensen worden geëvacueerd omdat de vulkaan enkele dagen na een aardbeving actief werd. [Lees verder]

Nieuwe rampen dreigen op Java

4-6-06 | Aan de reeks van natuurrampen op Java lijkt geen einde te komen. Vandaag is de vulkaan Merapi een stuk actiever geworden en men vreest dat deze nu ieder moment tot een zware uitbarsting kan komen. Vulkanologen zijn het meest bang voor de verwachte grote lavastromen die alles op hun weg zullen vernietigen. Bij eerdere uitbarstingen liepen deze stromen tot voorbij de stad Jogjakarta. Delen van deze stad bevinden zich in de derde fase van de evacuatiezones rond de vulkaan.

Hulpverleners die zich al ruim een week inzetten om de slachtoffers van de zware aardbeving te helpen maken zich ook zorgen, maar dan om een ramp van een heel andere aard: ziektes. De hygiëne is slecht door het ontbereken aan vers stromend water. Men is onder andere bang dat door die omstandigheden meer mensen met vogelgriep besmet zullen raken en dat deze ziekte veel slachtoffers zal maken. [Dossier vogelgriep]

Zware aardbeving omgeving Gunung Merapi

27-5-06 | Afgelopen nacht vond aan de zuidkust van
het Indonesische eiland Java een zware aardbeving plaats. De beving had een kracht van 5.9 op de schaal van richter. [Lees verder over de aardbeving op Java]

Gunung Merapi staat op springen

14-05-06 | Op 2 mei groeide de vulkaan tien meter per dag. Vulkanologen weten wat dat betekent: er vormt zich onder hoge druk een magmakamer in de vulkaan. Een dergelijke groei wordt vaak gevolgd door rookpluimen en kleine lavastromen. Deze worden op 3 mei gezien en bedreigen verschillende dorpen op de berg. Dit zijn de signalen dat ieder moment een reusachtige vulkaanuitbarsting plaat zal vinden. Duizenden inwoners van het gebied worden daarom geëvacueerd.

De uitbarsting van een vulkaan in deze regio komt niet onverwacht. Op diverse plaatsen op de breuklijn vonden afgelopen tijd meerdere aardbevingen plaats. Dit kan een voorbode zijn van een vulkaanuitbarsting. Ook bij de uitbarsting van de Etna in 2002 werden in bevingen geregistreerd.

Gunung Merapi en haar grotere broer Gunung Merhabu liggen op korte afstand van verschillende grote steden. De stad Surakarta ligt oostelijk op ongeveer 35 kilometer afstand. De veel grotere stad Jogjakarta ligt op nog geen 30 kilometer afstand aan de voet van de berg.

Op de berg wonen meer dan 10.000 mensen. Ruim 5000 daarvan zijn afgelopen week het gebied al ontvlucht. Duizenden anderen moeten nog in veiligheid worden gebracht. Veel weigeren echter te vertrekken zonder hun vee. Overheden hebben de inwoners opgeroepen het gebied onmiddellijk te verlaten en vee en bezittingen achter te laten. Omdat de uitbarsting toch later plaats vind dan verwacht proberen enkele inwoners terug te keren naar hun huizen.

De dreiging is acuut. Sinds 12 mei is de alarmfase rood van kracht, de hoogste. Deze geeft aan dat de vulkaan ieder moment, mogelijk zelfs binnen 24 uur kan uitbarsten. Hoe langer de uitbarsting op zich laat wachten, hoe meer druk ontstaan in de magmakamer en hoe explosiever de uitbarsting zal zijn.

Naast het grote gevaar van een explosie lopen mensen verder van de vulkaan risico’s door lavastromen. De “Merapi volcanic hazard map“laat zien dat lavastromen tot veer voorbij de stad Jogjakarta kunnen stromen. Ook andere steden in ten zuiden van de vulkaan liggen op de routes van mogelijke lavastromen.

Afgelopen dagen is het aantal vulkanische aardschokken sterk toegenomen. Dit geeft aan dat magma nog in beweging is. Als deze schokken plotseling ophouden kan de vulkaan ieder moment gaan uitbarsten. Het kan ook dat de vulkaan dan weer tot rust komt, maar die kans is vrij klein omdat de vulkaan afgelopen weken groeide.

Kaart van de vulkaan

Vulkaan Gunung-Merapi op Java