Flora of Floriade

Als ik mocht kiezen, wist ik het wel. Wilde planten oftewel Flora zijn niet alleen talrijker, maar ook nog eens erg mooi om te zien. Ze zijn namelijk veel verfijnder en daardoor helaas ook kwetbaarder… Er hoeft maar een schakel uit het ecosysteem te ontbreken of het wilde plantje verdwijnt…

En dat is nu net het grote gevaar van de Floriade. Gecultiveerde en dus ook bespoten planten worden in een natuurgebied geplaatst om aan de mens te laten zien.  Het gif op deze planten moet zogenaamde schadelijke insecten uitschakelen en dat is het pobleem. Want hoe maakt gif nou onderscheid tussen  “schadelijke” en “onschadelijke” insecten? Kortom vele insecten in de buurt van de Floriade leggen het loodje.

Het ecosysteem in het Zaarderheiken gebied komt dus in gevaar waardoor vele wilde planten zullen verdwijnen. Is dit wat wij willen? Ik in ieder geval niet! Ik geniet veel liever van zo’n kleine wilde plant waarvoor ik moeite moet doen om het moois ervan te zien dan  zo’n grote lelijke tulp in een of ander nieuw gifkleurtje!