Tropische orkaan Dean (2007)

Het orkaanseizoen van 2007 gaat direct van start met een stevige tropische orkaan: Dean, de naam van de orkaan, bereikte op 17 augustus een snelheid van 145 mijl of 233 kilometer per uur. Daarmee word de storm ingeschaald als categorie 4, de op een na zwaarste categorie.

Tijdlijn

 • 23 augustus 2007
  De storm is na landfall (aankomst op de kust) snel afgezwakt. In de deelstaat Veracruz van Mexico zijn overstromingen ontstaan. Het lagedrukgebied is snel afgezwakt en levert in bijna heel het land regen op.
 • 22 augustus 2007
  De orkaan bereikt het Mexicaanse vasteland. De problemen aan de Caribische kust zijn ondanks de zwaarte van Dean meegevallen. Boven het vaste land eist de storm zeker twee levens.
 • 21 augustus 2007
  Dean wordt de zwaarste orkaan in de schaal van Saffir & Simpson, categorie 5. Zeker 12 mensen zijn door de orkaan omgekomen. Aan de kust van de Mexicaanse deelstaat Quintana Roo worden inwoners en toeristen geëvacueerd. In de staat Texas maakt men zich minder zorgen omdat het pad van de orkaan zuidelijker is dan eerder werd voorspeld.
 • 20 augustus 2007
  Dean is Jamaica op enkele kilometers gepasseerd. Er is veel schade door ondergelopen straten, aardverschuivingen en omgevallen bomen. De noodtoestand is afgekondigd, maar de overheid evacueert mensen nog niet uit vrees voor plunderingen. Er zijn voor zover bekend geen doden gevallen. In Cuba en Mexico worden voorbereidingen getroffen. De storm zal komende 24 uur waarschijnlijk in kracht toenemen. In Cuba zijn 150.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd.
 • 19 augustus 2007
  Dean bereikt vandaag waarschijnlijk categorie 5 nadat het Jamaica heeft verlaten. Rond 19,30 Nederlandse tijd neemt de wind op het eiland sterk toe. Weinig toeristen hebben gehoor gegeven aan de oproep het land te verlaten. Op diverse plaatsen viel de stroom al uit.
 • 18 augustus 2007
  In Yucatan en op Cuba bereid men zich op het ergste voor. De storm heeft zaterdag categorie 4 bereikt, maar zich dicht bij een categorie 5. De storm heeft inmiddels twee doden geeist, op Martinique  en op Santa Lucia. De storm wint nog steeds aan kracht. Omdat de storm van richting kan veranderen maken de staten Texas en Louisiana zich ook op voor de storm. De NASA besluit om de Spaceshuttle Endeavour een dag eerder terug te laten keren.
 • 17 augustus 2007
  De storm bereikt Martinique met windsnelheden die hoger zijn dan verwacht, 170 kilometer per uur. De storm ontwikkelt zich meer en meer tot een verwoestende orkaan met golven van meer dan 10 meter hoog, veel regen en onweer. Op Martinique wordt melding gemaakt van ontwortelde bomen en schade aan huizen. Ongeveer 120.000 mensen zitten zonder stroom en verschuillende plaatsen zijn overstroomd. In de loop van de dag bereikt de storm categorie 3.
 • 16 augustus 2007
  Dean haalt met windsnelheden van 160 kilometer per uur, categorie 2. Volgens meteorologen heeft Dean de potentie om uit te groeien tot een categorie 4 orkaan. Modellen voorspellen dat de orkaan via de Caribische eilanden richting Yucatan, over de Golf van Mexico richting westen zal trekken. Boven Cuba zal de storm het krachtigste zijn.
 • 15 augustus 2007
  Dean staat op het punt zich te ontwikkelen tot een tropische orkaan. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius maken zich op voor de komende storm. Dean bereikt Categorie 1

Links