De winter van 2006 en 2007

Actueel: Bosmieren slaan de winter over
Update: Winterverwachting 2006 en El Nino

Zomer en wintertijd

Seizoensverwachting winter 2006/2007

Reageer | Het is tijd voor een nieuwe winterverwachting. Het is vroeg om met een winterverwachting te komen, maar na de uitzonderlijk droge en hete zomer is het op veel plaatsen nu al het gesprek van de dag. Meer dan in 2005 zijn de ogen gericht op koude stromingen en zeewatertemperaturen. Op diverse plaatsen op het internet worden al weer discussies gevoerd, zoals op Pietpaulusma.nl en Weeronline. Op Mauritsoussoren vinden we een echte  seizoensverwachting. Maar voor we naar de aanstaande winter gaan kijken bekijken we de herfst die nu gaande is. Een flinke herfststorm heeft aan de waddenkust voor nogal wat overlast gezorgd. Deze storm maakt definitief een einde aan de lange en warme (na)zomer. Door de hete zomer is het water in de Noordzee en Oostzee veel warmer dan normaal gebleven en het duurde lang voordat er echt koelere lucht vanuit het Noorrd-westen werd aangevoerd. Maar inmiddels heeft de herfst definitief greep op ons weer gekregen en in het Noorden van Duitsland ligt inmiddels alweer een pakje sneeuw. De winter komt er aan! 
[Lees verder]

Hoe overleef je extreme koude?

Mensen zijn er niet voor gemaakt om extreem koud weer te doorstaan. Toch heeft de mens in zijn verleden bewezen dat het langdurige perioden van kou kan overleven. Daarbij spelen twee factoren een belangrijke rol. De eerste is dat je voldoende eten en drinken hebt. Door voldoende te eten houd je lichaam energie over om te verbranden. Hierdoor blijf je makkelijker en langer op temperatuur. Er is echter een tweede factor. Zonder deze tweede heeft de eerste nouwelijks zin: het vasthouden van die warmte. Door je goed te kleden of een warme omgeving te kreeren behoud je de warmte van je lichaam en blijf je het langste warm en dus gezond.
[ Lees verder ]

Polar low

In de vierde week van januari 2003 word een sneeuw periode vergezeld door een korte, maar stevige donderklap. Een storing is ons land binnengetrokken vanuit het noord-westen en trekt een stroming van vele sneeuwbuien en opklaringen met zich mee. Nederland wordt binnen enkele dagen bedekt met een dikke laag sneeuw. De storing met een diameter van enkele honderden kilometers is op de Noordpool ontstaan en trekt naar het zuiden.
Lees verder