Wat is El Niño?

Klimaat De  term El Niño werd geïntroduceerd door vissers uit Ecuador en Peru. Ze gebruikten de term om aan te geven dat het water van de oceaan opvallend warmer was dan normaal. Het gevolg was dat er veel minder vis was dan normaal. Ze gaven aan dit klimaat fenomeen de Spaanse naam El Niño, dat ‘het jongetje’ en in dit geval het Kind van Christus betekend. Dat heeft natuurlijk weer te maken met de periode van het jaar waarin El Niño voorkomt: rond kerst. De vissers gebruikten deze periode om hun boten en netten een opknapbeurt te geven. In extreem warme periodes komt de visserij soms maanden lang stil te liggen.

Tegenwoordig is El Niño niet weg te denken uit ons dagelijkse leven: het fenomeen heeft niet alleen invloed op de visserij rond Zuid Amerika, maar ook op de landbouwproductie en visserij elders in de wereld. In sommige regio’s zorgt El Niño voor meer neerslag, in andere juist voor minder. In weer andere gebieden is het warmer terwijl het dan in andere gebieden weer koeler is. Dit heeft groot en deels te maken met de temperatuur van het zeewater oppervlak. In het najaar van 2006 is dat duidelijk te merken. Door de langdurige hete zomer in Europa is het zeewater daar warmer dan normaal. Hierdoor krijgt de koude lucht uit het noorden weinig grip op het weer en blijft er tot eind november een warme zuidelijke stroming. Hierdoor is het najaar van 2006 de warmste ooit gemeten.

El Niño komt ongeveer eens in de 4 jaar voor. De ene keer wat heviger dan de andere keer. De El Niño van 1982-83 ging de geschiedenisboeken in als een van de sterkste ooit. In deze tabel kun je zien welke effecten aan het fenomeen worden toegeschreven. El Niño wordt vaak in verband gebracht met natuurrampen zoals zware orkanen, regenval en extreme droogte. Wanneer het zich voordoet kun je verzekerd zijn van een bijzonder weer-jaar met extreme omstandigheden. De seizoenen zijn dan niet zoals we zijn gewend.

El Niño wordt pas sinds de jaren 50 door weerkundigen bestudeerd. De kracht er van, ofwel de afwijking van de zeewatertemperatuur ten op zichtte van het gemiddelde kunnen we weergeven in een maatstaaf: de NINO3 index.

El Niña

Tijdens El Niño wordt de noordelijke straalstroom onderbroken. Bijvoorbeeld zoals dat in 2006 gebeurt in Europa. Ook op het zuidelijk halfrond is zo’n straalstroom. Als die wordt onderbroken ontstaat daar het zelfde als El Niño, maar die noemen we dan El Niña.

Wereldwijd


De zes grote zeestromingen of golfstromen

Wat is El Niño?