Verschijnselen > Hittegolf > Heetste plaats op aarde
Hittegolf zomer 2003
De zomer die we nu mee maken in Europa wordt misschien wel de warmste van de afgelopen 100 jaar in Nederland. Daarvoor moet de gemiddelde temperatuur in augustus boven de 19.6° Celsius uitkomen. En die kans is wel aanwezig. En records worden hoe dan ook gebroken in Europa. In Londen liep de temperatuur op 7 augustus op tot 35,4 graden, terwijl het oude record uit 1990 op 35 stond. In Parijs werd het 39.6°C, net niet het record van 40,4°C van 1974. Het KMI in Ukkel deed de hoogste temperatuursvoorspelling sinds 1833, toen de eerste Belgische waarnemingen werden gedaan. Het instituut voospelde maar liefst 39°C. De zomer van 2003 gaat dus hoe dan ook de geschiedenisboeken in!
Het warme weer hebben we volgens Italiaanse meteorologen te danken aan de kracht van de moeson in Noord-Afrika. Zij verwachten dat de hittegolf nog wel eens een maand kan aanhouden, tot in september. De Sahel is naast de Death Valley in de Verenigde Staten van Amerika de de warmste plaats op aarde. In Al Aziziyah in Libië , dat aan “de kust van de Sahara” ligt, werd op 13 september 1922 een temperatuur van 57,7° Celsius gemeten. Dit is officieel de warmste temperatuur ooit op aarde gemeten, maar aan de juistheid werd vrij snel getwijfeld. Het nieuws was echter al over de wereld verspreid voordat men de juistheid kon vaststellen.
Zowel de wolken als de aarde zien er anders uit boven de zinderende Sahara woestijn.
Het echte wereld record waarvan je niet aan de juistheid hoeft te twijfelen dateert van 10 juli 1907 in Death Valley , USA. De temperatuur liep op tot 56,7° Celsius, en dat is tot nu toe nog nergens overschreden. Maar wie denkt dat dat dergelijke temperaturen ver van ons vandaan zijn heeft het mis. De warmste dag in Europa werd in 1978 in de spaanse plaats Almeria gemeten. De temperatuur van 50,0°C staat als het Europeese record tot nu toe. Dit record staat op een gedeelde eerste plaats met de waarneming van 50,0°C in Sevilla. Dit was in 1888, ook in Spanje. Dat Spanje de twee Europeese records kent is vrij logisch: Het is het meest zuidelijke land van Europa en ligt natuurlijk het dichtst bij de Sahara.
Het vergelijken van de verschillende temperaturen overal ter wereld is mogelijk doordat er een internationale afspraak over is gemaakt. De temperatuur van de lucht word gemeten in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open grasvlakte. Om dat juist te kunnen doen plaatst men de thermometer in een kleine behuizing waar de wind wel vrij spel heeft, maar de regen en zon geen kans krijgen. De eerste metingen in Nederland vonden plaats in 1706. Sind die tijd is de hoogste temperatuur ooit in ons land (volgens bovengenoemde methode) gemeten op 23 augustus 1944 te Warnsveld. Deze regio is samen met Noord Limburg een van de twee warmste plaatsen van Nederland. In Venlo wist men een record bij te schrijven. Dit was in 1976 toen er 12 dagen achtereen een tropische temperatuur werd gemeten.
De warmste zomer in ons land was in 1947, waarin in De Bilt maarliefst 64 zomerse dagen werden (+25°C) werden gemeten. Op 18 dagen daarvan kwam de temperatuur zelfs nog boven de 30° Celsius uit. In dat geval spreek je van een tropische dag. Als de temperatuur in De Bilt vijf dagen achtereen zomers is, waarvan 3 tropisch, spreken de Nederlandse
meteorologen officieel van een hittegolf. De laatste hittegolf in ons land was van 22 tot 26 augustus 2001, maar de extreem warme periode van nu is sinds 7 augustus ook een echte hittegolf te noemen. De warmste dag tot nu toe, 7 augustus, werd gemeten in Arcen, Noord Limburg. Hier werd een extreme temperatuur van 37,8 ° Celsius genoteerd.