seizoenen > De zomer > Hittegolf en droogte 2005
Extreme droogtein grote delen Europa
Zaterdag 16 juli 2005 | In grote delen van Zuid Europa is er al maanden sprake van droogte. Maar de zomer is nog niet eens echt begonnen. In Spanje meet men temperaturen van boven de 40 graden. Dergelijke temperaturen zijn niet abnormaal voor dit land, maar het houdt lang aan en is al vroeg in het jaar begonnen. De droogte en de hoge temperaturen zorgen met name in Spanje en Frankrijk voor problemen. De autoriteiten aldaar maken zich grote zorgen en hebben maatregelen afgekondigd.
Frankrijk
De problemen doen zich zelfs voor in het noorden van Frankrijk. De hittegolf van afgelopen maand heeft de problemen verergerd. Er dreigt een watertekort door de toenemende vraag naar water. Boeren zien het grondwater dagelijks dalen en zijn oppervlaktewater gaan gebruiken om te beregenen. De Franse autoriteiten hebben echter het gebruik van water in de landbouw aan banden gelegd. Hiermee wil men het toenemende watertekort afremmen. Boeren vrezen voor hun oogst omdat de gewassen door de lang aanhoudende hitte nauwelijks zijn gegroeid. Oogsten zullen daardoor mislukken. Ook het gebruik van water voor het wassen van de auto, het sproeien van de tuin en het vullen van zwembaden is verboden. De waterpolitie controleert hier streng op. Overtreders riskeren een boete van €1500.
Spanje
In Spanje zijn de problemen iets erger te noemen. Spanjaarden zijn de hoge temperaturen wel gewend. Maar zo’n langdurige droogte en hitte levert veel problemen op. Met kleding-adviezen en beperkingen op het gebruik van water hoopt men de gevolgen enigszins te beperken. De droogte begon al in de winter. Normaal is dit een nat seizoen met veel regen of sneeuw. Maar dit keer was de neerslag beperkt. Ook in het voorjaar was er te weinig neerslag. Nu de zomer begonnen is lijkt er aan die situatie dus weinig te veranderen. Honderden dorpen, met name in midden en oosten van het land, staan letterlijk droog. De dorpen zijn afhankelijk van water uit de beken. Maar deze staan al tijden droog. De bevolking krijgt het water aangevoerd met tankwagens waarna het gerantsoeneerd word. Aan de stranden aan de Middellandse zee zijn douches uitgeschakeld.
België
Al vorige maand werd bij onze zuiderburen duidelijk dat er sprake is van een bijzondere situatie. Vlak bij de Nederlandse grens kwamen huisen zonder water te zitten. Door de grote droogte en de langdurige hitte waren tuinders genoodzaakt om hun gewassen te besproeien. Hierdoor werd er meer water gebruikt dan er in het waterleidingnet beschikbaar was. Daardoor viel met name in de hoger gelegen delen van de streek de druk weg in het net waardoor er geen water meer uit de kraan kwam. Nu de tuinders minder water gebruiken lijken de problemen voorlopig opgelost. De inwoners van de streek kregen water in flessen uitgedeeld in speciaal ingerichte depots. De lokale overheden hebben aangegeven dat het om een volledig lokaal probleem gaat. Het gebied is oorspronkelijk niet ingericht op tuinbouw. Door de snelle groei van tuinders is het gebruik van water sneller gestegen dan het waternet aan kon.
Nederland
In Nederland zijn de problemen momenteel nog beperkt. De grootste problemen doen zich voor in het stroomgebied van de Maas. Hier moeten de waterschappen en Rijkswaterstaat de sluizen zo veel mogelijk gesloten houden. De bedoeling daarvan is dat water zo lang mogelijk vastgehouden wordt. Op die manier daalt het waterpijl in de Maas minder snel waardoor de binnenvaart er geen last van heeft. Het gevolg van het dichthouden van sluizen is wel dat de wachttijden voor schepen lang op kunnen lopen.
De hittegolf van 2003
Hittegolven en droogte zijn niet abnormaal. In 2003 ontstonden in ons land grote problemen door de hittegolf. De overheid heeft toen het gebruik van water beperkt en mensen geadviseerd niet in natuurwater te zwemmen. Ook werden er kledingadviezen gegeven. In dit jaar stierven duizenden mensen in Europa aan de gevolgen van de hitte. problemen deden zich ook voor bij de electriciteitcentrales. Deze zijn afhankelijk van oppervlakte water om te koelen. Het water dat ze na gebruik weer in de rivieren lozen mag echter niet te hoog zijn vanwege de schade aan het milieu. Hierdoor onstond een dreigend stroom tekort. [meer]