Orkaan Rita, 2005

Benzine productie zwaar getroffen

Een dag na Rita…De schade lijkt mee te vallen, want de orkaan viel terug tot een categorie 3 orkaan. Maar de vele regen en de vloedgolf (surge) zorgden er voor dat de installaties van Port Arthur zwaar beschadigden. Over slachtoffers is nog weinig bekend. Houston en Galveston werden gespaard.

Onze vriend Jim in de VS schreef ons over zijn vrienden in de getroffen regio. Veel evacuees uit New Orleans waren naar deze stad getrokken. Maar nu is ook deze plaats zwaar getroffen. Gas, water en stroom zijn uitgevallen. Alleen de telefoon doet het nog. Tijdens de orkaan ontstond de ene tornado na de andere. Voor de evacuees moet dit een ware nachtmerrie zijn. Waar voel je je nog veilig? Inhet GEOlution e-magazine van volgende week een uitgebreid opiniestuk van Jim.

Jim geeft een eigen nieuwsbrief uit backyardnature. Het is vergelijkbaar met die van GEOlution. Toen hij nog in de staat Mississipi woonde heeft hij nooit zoveel last van orkanen gehad. Eerder schreef hij een artikel over paddestoelen na orkanen. Een geweldig mooie foto van Rita vind je hier.

Landfall. Port Arthur verandert in Ground Zero.

Vanmorgen, even na 7 uur Nederlandse tijd is het oog van de orkaan bijna aan land gekomen. Precies zoals meteorologen hebben voorspeld is dit ter hoogte van Port Arthur. De hoeveelheid regen die men verwacht is naar boven bijgesteld. Het kan een week lang hevig gaan regenen. Nieuwe overstromingen zullen het gevolg zijn. In New Orleans is een woonwijk opnieuw ondergelopen.

Rita zwakt af, gevaar niet geweken

23-09-05 | De orkaan Rita is afgezwakt naar categorie 3. Toch waarschuwen de overheden dat het gevaar er niet minder op geworden is. Men voorspelt dat de orkaan 12 uur lang aan zal houden en dat er plaatselijk meer dan 60 milimeter regen kan vallen. De eerste gevallen van wateroverlast worden in New Orleans gemeld. Hier blijken verschillende dijken te laag voor de grote hoeveelheden water. Ruim twee miljoen mensen werden opgeroepen te evacueren. Enkele duizenden zijn door de politie uit hun huis gehaald. Duizenden kwamen vast te staan op de vluchtroutes omdat de benzine opraakte. De overheden hebben grote moeite om de benzine aan te vullen. Automobilisten worden nu zo snel mogelijk van deze snelwegen gehaald. Men verzoekt de achter gebleven mensen nu een veilig verblijf te zoeken in plaats van te evacueren. De olieprijs is nog steeds relatief laag. De benzineprijs stijgt echter wel omdat de grote raffinaderijen in Port Arhur en omgeving wekenlang gesloten zullen blijven, ook al zouden ze niet onder water lopen. Milieuorganisaties klagen grote olieproducenten aan. Zij zouden verantwoordlijk zijn voor het verdwijnen van tientallen kilometers moeras. Deze moerassen hadden New Orleans kunnen beschermen tegen de vloedgolf.

Orkaan Rita bedreigt opnieuw New Orleans

22-9-05 | Na de orkaan Katrina wordt de VS nu bedreigd door de tropische storm Rita. Met snelheden van 265 kilometer per uur valt de storm tot de zwaarste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. De luchtdruk in het oog is gedaald tot 897 hectopascal en windsnelheden van 280 kilometer per uur. Daarmee is het de op twee na zwaarste hurricane in de VS ooit. De bewoners van de bedreigde gebieden geven vrijwel allemaal gehoor aan de oproep tot evactatie. Dit is nog niet eerder voorgekomen. Katrina heeft duidelijk gemaakt dat Hurricane warnings niet voor niets zijn.

De staat Texas zal  vrijdagavond of zaterdag morgen worden getroffen door de orkaan. Men hoopt dat Rita in kracht zal afnemen. De kans is echter groot dat deze vlak voor landfall kort in kracht toeneemt. Niet alleen Texas, maar ook de staat Louisiana word bedreigd. Dat betekent dat New Orleans wederom de volle laag zal krijgen op de toch al zo verzwakte infrastructuur. In beide staten is de noodtoestand uitgeroepen en inwoners worden geevacueerd. Ook dit maal zal de olieproductie worden stopgezet. Uiteraard zal Rita de olieprijzen weer laten stijgen.

Net zoals bij Katrina wacht de hele wereld met spanning af. De orkaan van drie weken geleden richtte zoveel schade aan aan de olieproductie dat de prijs van een van ruwe olie explosief steeg. Dit heeft wereldwijde gevolgen. Deze orkaan, Rita genaamd, zal naar alle waarschijnlijkheid even zwaar of zelfs zwaarder worden. Hierbij zal wederom veel schade worden veroorzaakt aan de toch al zwaar getroffen olieproductie. Gelukkig zijn dit keer de evacuaties snel van start gegaan. Drie weken geleden werd op pijnlijke wijze duidelijk dat de Verenigde Staten op geen enkele wijze rekening gehouden had met de gevolgen van zo’n zware orkaan. Dit is inmiddels de 2e in een maand tijd.

Het is duidelijk dat de staten aan de Golf van Mexico kwetsbaarder zijn dan ooit. In deze regio vind je niet alleen veel olieproductie, maar ook grote steden en militaire installaties. De vraag is wat de VS na dit hurricane seizoen gaat doen met de getroffen gebieden en op welke wijze een herhaling kan worden voorkomen.

Momenteel lopen de twee grote olie-steden Port Arthur en Houston veel risico. Vooral in Port Arthur, waar grote olieraffinaderijen en opslagtanks zijn moet men zich zorgen maken. De dijken zijn gemaakt om bescherming te beiden tegen een categorie 3 orkaan. Bij een categorie 4 of 5 zouden de gevolgen vergelijkbaar kunnen zijn met die in New Orleans, eerder deze maand. De South Texas Project nuclear plant in Bay City zal tijdelijk worden gesloten. Het complex is volgens de bouwers bestand tegen deze orkaan.