Orkaan Wilma, 2005

Wilma woensdag in zwaarste categorie

19-10-05 | Afgelopen nacht is de orkaan Wilma in de zwaarste categorie gekomen. Met snelheden van meer dan 250 kilometer per uur raast hij op Mexico af. Naar verwachting buit hij daarna naar het noordoosten af om de westkust van Floriada te treffen. Men vreest dat hier evenveel slachtoffers zullen vallen als tijdens Katrina. Afgelopen dagen heeft Wilma al veel overlast veroorzaakt in Cuba, waar veel gebouwen zijn beschadigd. Door de zware regenval zijn aardverschuivingen veroorzaakt. In Cuba worden 250.000 mensen geevacueerd. In Mexico zijn enkele tienduizenden touristen geevacueerd.

Wilma is de laatste naam in de lijst van namen. Ieder jaar stelt het National Hurricane Center een lijst met namen op. Maar dit seizoen is heftiger dan normaal. Deskundigen hadden hiervoor ook al gewaarschuwd.

De oliemarkten houden Wilma nouwlettend in de gaten. De olieproductie in de Golf van Mexico is door Rita en Katrina al zwaar beschadigd. De olieproductie is in de afgelopen tientallen jaren nog niet zo laag geweest. Men vreest dat Wilma opnieuw grote schade gaat aanrichten.

Wilma uitgekleed

Op woensdag 19 oktober word duidelijk dat er van Wilma een grote dreiging uitgaat. Meteorologen melden eerder vandaag dat het om de meest krachtige orkaan ooit gaat. enkele feiten van deze hurricane:

  • Luchtdruk: Extreem laag, 882 millibar
  • Vloedgolf: Florida verwacht vloedgolf van 7 a 8 meter hoog.
  • Windsnelheden: Er zijn snelheden an ruim 250 KM. per uur gemeten