Katrina: dag 1

Orkaan > Archief > 2005 > Katrina > Dag 1

Deskundigen waarschuwden op 28 augustus dat Katrina richting New Orleans gaat. In de dagen er voor groeide de orkaan iut van een categorie 2 naar een categorie 5 orkaan, met snelheden van 280km. per uur. In Florida zijn meer dan 10 doden gevallen als gevolg van het natuurgeweld. Hieronder twee berichten die werden geplaatst op deze eerste dag.

Katrina maakt ergste nachtmerrie tot werkelijkheid

Zondag 28 augustus 2005 | Ruim  1.3 miljoen inwoners van de metropool New Orleans worden vanaf vanmiddag gedwongen hun huis te verlaten. De stad, die voor 70% onder zee niveau ligt, zal maandagnacht, onze tijd, worden getroffen door de krachtigste orkaan of hurricane die denkbaar is. De storm, die enkele dagen eerder als een categorie- 1 op de schaal van Saffir-Simpson werd  geschat, heeft inmiddels een kracht van ruim 250 kilometer per uur bereikt. De storm zal vanwege de warme Golf van Mexico waarschijnlijk nog verder in kracht toenemen. Het zou niet misstaan om voor deze gelegenheid de Saffir-Simpson schaal uit te breiden met een categorie 6. Men vreest het allerergste, omdat het voorspelde pad van de storm precies over de stad heen loopt. Hierdoor zal het water 8 meter stijgen en deskundigen zeggen dat de dijken rond de stad hiertegen nauwelijks zijn opgewassen.

Een derde van olieproductie ligt stil

Een derde van de olieproductie in de Golf van Mexico is afgelopen dagen stil gelegd vanwege de tropische Orkaan Katrina. Aan de zuidkust van de VS zijn grote hoeveelheiden olie opgeslagen. De storm zou grote overstomingen kunnen veroorzaken waardoor de infrastructuur ernstig wordt beschadigd. Deskundigen vrezen dat, als het ergste scenario waarheid wordt, dat wederopbouw jaren zal duren. Waarschijnlijk zal dit ook de productie van aardolie in de regio negatief beïnvloeden.

Satellietfoto


Foto: www.Nu.nl