Katrina: dag 2

Orkaan > Archief > 2005 > Katrina > Dag 2

New Orleans zwaar getroffen
De stad New Orleans is zwaar getroffen, vele daken zijn van de huizen geblazen terwijl ook vele ruiten gesneuveld zijn. Daarnaast werken drie pompen niet, waardoor het water niet weg kan en er op vele plaatsen ruim 1,5 meter water staat. De windsnelheid bedroeg maar liefst 268 km per uur. Enkele honderden bewoners zijn gestrand op de daken en de vluchtelingen in de superdome zitten zonder dak nadat een gedeelte hiervan weggeblazen werd…

Katrina iets gedraaid, mensen in opvang zonder stroom

De Orkaan Katrina is iets gedraaid, waardoor het oog niet direct over New Orleans trekt. De stad krijgt te maken met het minst erge deel van de orkaan, namelijk de oostzijde van het oog. Maar zelfs dan zal New Orleans nooit meer hetzelfde zijn voorspelt men… Helaas zitten grote delen van de stad zonder stroom. Zelfs de mensen in de superdome zitten elektriciteit, de noodaggregaten kunnen het niet aan en bovendien lekt het dak.

Katrina komt aan land om 13.45 Nederlandse tijd

Om kwart voor twee Nederlandse tijd is de orkaan Katrina aan land gekomen. De Palmbeach post meld ‘New Orleans may never be the same’ op haar website en CNN ‘Hurricane Katrina slams ashore‘. Men verwacht enorm veel regen, maar de afgelopen 24 uur is er al veel water naar beneden gekomen. Hierdoor stijgt het water niet alleen in zee, maar ook landinwaarts in rivieren en beken. Het zal moeilijk worden om het overtollige water kwijt te raken. De grootste problemen verwacht men dan ook in het stroomgebied van de Mississipi.

Mississipi kan tsunami breken

Deskundigen verwachten dat de moerassen, dijken en uiterwaarden van de Mississipi ten zuiden van de stad de vloedgolf kan breken. Grote delen van deze moerassen zijn de laatste jaren bewust aangelegd als bescherming tegen een superstorm als Katrina. Bij de landaanwinning maakt men gebruik van het zand dat de rivier met zich mee neemt en afzet aan de kust. Je kunt dit goed zien op de topografische kaart van het gebied.

Olieprijs gestegen tot 70 Dollar

Gisteren werd al duidelijk dat de storm Katrina gevolgen zou hebben voor de olieproductie in de Golf. Hierdoor is de prijs van een vat olie gestegen. Niet alleen de olieproductie ligt stil. Zeven grote raffinaderijen aan de kust van de Verenigde Staten moesten noodgedwongen de processen stil leggen. Afhankelijk van de ontwikkelingen de komende dagen zal de prijs verder stijgen of weer iets dalen.

Katrina nadert de kust

Op satelietbeelden is te zien dat de orkaan Katrina binnen nu en enkele uren “landfall” zal maken (aan land zal komen). De storm is afgezwakt tot een categorie 4 op de Saffir & Simpson schaal, maar meteorologen waarschuwen. De storm kan vlak voor de kust weer in kracht toenemen. Aan de kust is het water warmer en dat kan de windsnelheden weer laten toenemen. 30.000 inwoners van de stad hebben zich inmiddels verzameld in het Superdome. Het biedt plaats aan 70.000 mensen. Inwoners van New Orleans die de stad willen verlaten hebben nog enkele uren om te vertrekken, maar de kans is groot dat ze in het verkeer komen vast te staan. Beide rijrichtingen van de Highways zijn opengesteld om de stad te ontvluchten. De stad in rijden is hierdoor vrijwel onmogelijk.

60% van inwoners New Orleans blijf mogelijk thuis

Op de Amerikaanse weblog Neworleans metblogs heeft de auteur minder goed nieuws voor vele inwoners van de stad. De schrijver haalt een onderzoek aan van het Rode Kruis: “In 2002, an American Red Cross estimate found 25,000 to 100,000 people would be killed if a major hurricane hit the New Orleans area.“Uit het onderzoek is gebleken dat 60% van de inwoners bij vorige orkanen niet vertokken naar een veiligere plaats. In dit geval zou dat betekenen dat er tussen de 25.000 en 100.000 slachtoffers zouden kunnen vallen. Het is dan ook niet voor niets dat Burgemeester Ray Nagin alle inwoners zo snel mogelijk wil evacueren, desnoods verplicht.

Een derde van de olieproductie in de Golf van Mexico is afgelopen dagen stil gelegd vanwege de tropische Orkaan Katrina. Aan de zuidkust van de VS zijn grote hoeveelheden olie opgeslagen. De storm zou grote overstromingen kunnen veroorzaken waardoor de infrastructuur ernstig wordt beschadigd. Deskundigen vrezen dat, als het ergste scenario waarheid wordt, dat wederopbouw jaren zal duren. Waarschijnlijk zal dit ook de productie van aardolie in de regio negatief beïnvloeden.