Katrina: dag 3

Orkaan > Archief > 2005 > Katrina > Dag 3

Slecht nieuws uit New Orleans

Vrijwel heel New Orleans in de afgelopen zes uur volgestroomd met water ui het Pontchartrain meer. Door de hevige regenval is het waterpijl in de Mississipi en in het meer zover gestegen dat een belangrijke dijk over een lengte van enkele honderden meters is bezweken. De dijk, die het 17th Street Canal omringt, brak vanmorgen in alle vroegte door waarna men vrijwel direct is begonnen met het evacueren van verschillende ziekenhuizen. In delen van de stad is het water tot 7 meter hoog gestegen. Ook de vliegvelden, raffinaderijen, de binnenstad en electriciteitsleidingen zijn overspoeld. Het kan nog vier tot zes weken duren voordat de 1,5 miljoen huizen zonder stroom weer electriciteit hebben.

Katrina trekt verder: Tornado warnings

Terwijl het water in de meren en de rivieren stijgt en New Orleans voor 70% in ondergelopen veroorzaken zware onweersbuien tornado’s. De orkaan is afgezwakt maar zal nog steeds voor veel problemen blijven zorgen. Katrina is pas het begin van het beruchte Hurricane seizoen. Deskundigen verwachten meer orkanen van deze kracht.

Downtown New Orleans loopt onder

Niet alleen het centrum van Mobile loopt onder. Door de dijkdoorbraak in New Orleans dreigen nu ook grote delen van deze historische stad onder te lopen. De overheden dringen er bij de evacuees op aan niet terug te keren naar hun huis. Toch zijn er veel die direct na de storm naar hun huis gingen. Veel slachtoffers vallen echter juist onder die omstandigheden. 

Grote schade door Hurricane Katrina

Een losgeslagen boorplatform heeft een belangrijke brug geramd in de Amerikaanse stad Mobile. Het geeft aan dat de olieproductie in dit gebied in gevaar komt. Het kan nog dagen duren voordat de volledige omvang van de schade in kaart is gebracht.

Een kwart van de olieproductie in de VS ligt voor dagen stil, maar dat kan afhankelijk van de schade ook weken duren. De prijs van olie is inmiddels gestegen naar 68 Dollar en blijft stijgen. Veel olieraqffinaderijen en olieopslag terreinen zijn ondergelopen en daardoor buiten gebruik gesteld.

Dijkdoorbraak New Orleans

Met een snelheid van ruim een centimeter per minuut stroomt het Centrum van New Orleans vol met water. Ongeveer een uur geleden is er een dijkdoorbraak ontstaan aan de noordzijde van de stad. Het gat is zo groot dat het onmogelijk snel de dichten valt. Het gat wordt beschreven als twee huizenblokken lang (CNN) wat neer komt op enkele honderden meters.Het ziekenhuios in de stad staat bijna tot de eerste verdieping onder water en men vreest dat de noodgeneratoren het snel zullen begeven. Patienten, veelal in kritieke toestand, kunnen alleen per helicopter worden geevacueerd.

Verwoestingen in Biloxi en Gulfport

Dinsdag morgen (Nederlandse tijd) komen de eerste berichten binnen van de verwoesingen. Biloxi en Gulfport, ongeveer 80 km. ten oosten van New Orleans zijn het zwaarst getroffen. (kaart) In Mobile is veel schade ontstaan aan olieplatforms. In New Orleans is vooral de wijk St. Bernard Parish zwaar getroffen, waar ook diverse olieraffinaderijen liggen. Dit deel van de stad is ondergelopen. Ruim duizend inwoners die hier achterbleven zitten op hun daken te wachten op hulp. Men roe pt inwoners van de stad op niet terug te keren naar huis. Naar verwachting zal het aantal doden snel oplopen. In de verschillende staten bij elkaar zijn al bijna 100 slachtoffers gemeld. Ook steden als Pascagoula en Mobile zijn zwaar getroffen. Tienduizenden mensen zijn dakloos geworden en 1,3 miljoen mensen zitten zonder stroom. Het kan dagen tot weken duren voordat de voorzieningen weer volledig functioneren.

Katrina: dag 3