Katrina: dag 5

Orkaan > Archief > 2005 > Katrina > Dag 5

Donderdag 1 september 2005

Waar blijft het leger” vraagt men zich af in New Orleans. Hier zijn tienduizenden mensen ondergedoken in verschillende opvangcentra. De meeste hiervan, rond de 30.000, zitten onder  bijzonder benarde omstandigheden in het Superdome. Het leger heeft inmiddels 10.000 reservisten naar het rampgebied gestuurd. Maar de omvang van de ramp is zo groot dat militairen veel plaatsen in New Orleans niet kunnen bereiken. De vraag is waarom het leger pas na dagen naar het gebied komt. Het machtigste leger ter wereld laat zich niet zien op de talrijke televisiebeelden CNN. Het lijkt er op dat dit leger niet georganiseerd is voor binnenlandse inzet.

waarom is het herstellen van de dijk mislukt” Langzaam rijzen er meer vragen. Hoe kan het dat de dijken niet waren opgewassen tegen het stijgende water. Het was niet de kracht van de wind en de vloedgolf die New Orleans trof. Het was de vele neerslag in het stroomgebied van de Mississipi die zijn weg zoekt naar zee… dwars door de stad New Orleans. De autoriteiten hebben  onvoldoende rekening gehouden met een ramp van dergelijke omvang. Materiaal en kennis om dijken snel te herstellen is onvoldoende aanwezig.

Waaron zijn er nog mensen in NO?” De omvang van de ramp is zo enorm dat reddingswerkers dag en nacht mensen uit het water halen en van daken redden. Duizenden inwoners van de stad zijn inmiddels gered. Maar waarschijnlijk zijn duizenden om het leven gekomen. Mogelijk is het aantal doden snel opgelopen vlak na dat Katrina weg was. Veel inwoners zijn, ondaks waarschuwingen, teruggekeerd naar hun huizen. Toen de dijken braken en het water steeg konden ze geen kant meer op. Fit lijkt de uitkomst te bevestigen van een onderzoek van het Rode Kruis. Mensen namen eerdere evacuaties onvoldoende serieus. Bij een grote ramp als deze zouden daardoor mogelijk meer dan 10.000 mensen om het leven komen.

De beelden van Gulfport en Biloxi doen nog het meest denken aan die van na de Tsunami in Azie. President Bush is gisteren terug gekeerd van vakantie en zegt dat het de ergste natuurramp is die de VS ooit heeft getroffen. Het zal maanden duren voordat de inwoners van de stad kunnen terugkeren en hat zal jaren kosten om de stad te herbouwen.

Katrina: dag 5