Katrina: week 1

Orkaan > Archief > 2005 > Katrina >  Week 1

Ruim 10.000 doden

De ramp lijkt nog steeds met het uur groter te worden. Bijna een week na de ramp komen de eerste voorzichtige schattingen van het aantal slachtoffers in New Orleans, Louisiana. Waarschijnlijk zijn veel slachtoffers gevallen toen zij terugkeerden naar hun huizen. Anderen hebben hun huis nooit verlaten.

Roerige week

Vooral in de laatste dagen is New Orleans het toneel geweest van schietpartijen, overvallen, vernieling en brandstichting. Veel politieagenten hebben hun werk stil gelegd. Zij durven niet langer zonder steun van het leger de stad in te gaan, uit angst voor de criminelen. Maar ook agenten zijn gewone mensen, en velen zullen op zoek zijn naar vermistte familieleden of vriienden. Inmiddels arriveren tienduizenden militairen die een einde moeten maken aan de anarchistische situatie in de stad.

Evacuaties moeizaam

In de stad bevinden zich mogelijk nog 50.000 mensen die acute hulp nodig hebben. Zij bevinden zich op de daken van huizen en gebouwen die gebruikt worden als opvangcentrum. De hulpverleners lopen echter tegen tal van grote problemen aan. Er zijn onvoldoende bussen beschikbaar om mensen te evacueren, er zijn mensen die schieten op hulpverleners en de benzine raakt op, waardoor reddingsvoertuigen stil komen te staan. Pas na een week komen de eerste grote hoeveelheden voedsel en schoon water beschikbaar.

Kritiek

De noodkreet van de Burgermeester van New Orleans maakte het duidelijk aan de hele wereld: het machtigste land ter wereld is niet bij machte om zijn eigen inwoners in veiligheid te brengen. De hulpverlening komt pas na vijf dagen op gang, de dijk is nog niet hersteld en er bevinden zich nog altijd 10.000 mensen in het Superdome. Er is niet alleen kritiek op de trage acties, maar ook op hoe overheden in het verleden met het risico van een overstroming zijn omgegaan. Nooit hebben de waterbouwkundigen rekening gehouden met een dijkdoorbraak. Een ander punt van kritiek is dat vele duizenden  inwoners van New Orleans niet zijn gevlucht. Deze mensen zijn niet uit hun huis gehaald en naar een veiligere plaats gebracht. Een jaar geleden bracht het Rode kruis al een rapport over deze situatie uit. Zij voorspelden hierin dat er mogelijk meer dan 25.000 doden konden vallen. De overheden hebben de waarschuwingen niet serieus genomen.