Het klimaat

Klimaat is de overheersende weersomstandigheden over de lange termijn op een bepaalde plaats.

oftewel

Klimaat is een simpel woord dat de gemiddelde weersomstandigheden in een bepaald gebied weergeeft.

Het klimaat wordt beïnvloed door:

  • temperatuur
  • neerslag
  • zonlicht
  • wind

 

 

 

Hierboven: de klimaatzones van Köppen.

Op de aarde zijn verschillende klimaten te vinden. We noemen gebieden met een bepaald klimaat een ‘klimaatzone‘. Klimaatzones lopen naadloos in elkaar over en hoe je het klimaat ervaart wisselt ook nog eens per seizoen.

Je merkt zelf al dat het beschrijven van een bepaald klimaat moeilijk is. Weerkundigen of meteorologen hebben daarom afspraken gemaakt. Deze afspraken bepalen hoeveel neerslag er bijvoorbeeld gemiddeld in een bepaalde zone per jaar valt. Andere weersverschijnselen zijn temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, wind en bewolking. Het mooie van al deze verschijnselen is dat je ze kunt meten. En wat je kunt meten kun je in cijfers uitrukken. Met die cijfers kunnen meteorologen klimaatmodellen berekenen.

Naast deze gegevens verzamelen onderzoekers ook informatie over zeewatertemperatuur, chemische stoffen in de lucht, de jet-stream, maar ook informatie over weer-extremen zoals orkanen, tornado’s, hitte, droogte enzovoort. Kortom: het beschrijven van een bepaald klimaat is niet zo eenvoudig als je denkt. En het is nog moeilijker om veranderingen in het klimaat te beschrijven en te verklaren.

Het klimaat verandert

Het klimaat verandert, dat is duidelijk. De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt langzaam. over het algemeen zijn wetenschappers en meteorologen het er over eens dat deze klimaatsverandering komt door de uitstoot van broeistofgassen. Dit veroorzaakt het broeikaseffect. Toch moeten we voorzichtig zijn met onze conclusies. De aarde bestaat al miljoenen jaren. Pas van de laatste paar honderd jaar zijn redelijk gedetaileerde meetgegevens beschikbaar. Onze kennis van het weer is dus eigenlijk niets meer dan een momentopname. Daar komt bij dat er best veel bekend is over het klimaat op aarde van die miljoenen jaren. Zo waren er perioden waarin de aarde snel opwarmde, waarna de aarde opeens sterk afkoelde. Deze koude periodes noemen we ijstijden. Er zijn aanwijzingen dat die afkoeling binnen een periode van een paar jaar kunnen plaatsvinden. Zo snel als in de film ‘The day after tomorrow’ lijkt erg overdreven. Waarschijnlijk hebben mensen wel invloed op de klimaatsverandering, maar niet zo groot als we denken of willen denken. Het klimaat verandert elke tienduizend jaar, dus waarom zou het dit keer aan de mensen liggen?
[Lees verder]

El Niño en El Niña

De term El Niño werd geïntroduceerd door vissers uit Ecuador en Peru. Ze gebruikten de term om aan te geven dat het water van de oceaan opvallend warmer was dan normaal. Het gevolg was dat er veel minder vis was dan normaal. Ze gaven aan dit klimaat fenomeen de Spaanse naam El Niño, dat ‘het jongetje’ en in dit geval het Kind van Christus betekend. Dat heeft natuurlijk weer te maken met de periode van het jaar waarin El Niño voorkomt: rond kerst. De vissers gebruikten deze periode om hun boten en netten een opknapbeurt te geven. In extreem warme periodes komt de visserij soms maanden lang stil te liggen.
[Lees verder]

Buitenaards klimaat

Ook op andere planeten vind je klimaten. Er zijn ijsplaneten, maar er zijn ook planeten met extreem zure regen. Sommige mensen dromen er van ooit een andere planeet te bewonen. Maar daarvoor zal zo’n planeet eerst voor mensen geschikt worden gemaakt. Het veranderen van het klimaat naar aardse omstandigheden noemen we terraforming. Terra betekent aarde, forming betekend vorming. Het klinkt leuk, maar er zijn natuurlijk twee belangrijke aspecten die we moeten overwegen.

  1. Hebben we als mens het recht het klimaat op andere paneten te veranderen?
  2. Hebben we de plicht om zo’n aards klimaat te onderhouden en te voorkomen dat we de lucht en zee vervuilen.

[Lees verder]

2 thoughts on “Het klimaat

Geef een antwoord