Lawinegevaar

Sneeuw > Lawines

Lees ook eens: lawine bedekt snelweg bij Denver

Een lawine is een hoeveelheid sneeuw die van een helling afglijdt. Vaak gebeurt dit met een grote snelheid, soms ook met een grote hoeveelheid sneeuw. De massa sneeuw die met zo’n hoge snelheid voort raast sleurt bomen en rotsblokken mee en kan grote verwoestingen aanrichten. De meeste lawines vinden plaats op plaatsen die voor mensen nauwelijks bereikbaar zijn. Maar door het groeiende aantal wintersportgebieden en uitdijende steden en dorpen komen mensen steeds vaker met dit natuurgeweld in aanraking.

Omstandigheden

Lawines ontstaan niet zomaar. Er zijn bepaalde omstandigheden nodig om ze te laten plaatsvinden. De belangrijkste daarvan is dat er een grote hoeveelheid sneeuw gevallen moet zijn, boven op een al ouder sneeuwdek. Het oudere sneeuwdek is vaak compacter en vast bevroren, terwijl de bovenste laat verse sneeuw lichter en minder vast van samenstelling is. Op een helling kan die bovenste laag nog meer net vasthouden aan de onderlaag door bevriezing. Er is dan slechts een kleine ‘trigger’ nodig om de sneeuwmassa te laten wegglijden op de onderste laag die dan als glijbaan fungeert.

Oorzaak

De oorzaak of trigger voor de lawine onder bovenstaande omstandigheden kan zowel natuurlijk als menselijk van aard zijn. skiërs kunnen kleine trillingen veroorzaken waardoor de bovenste laag opeens gaal schuiven. Maar er zijn ook talrijke natuurlijke oorzaken zoals wind, dooi en onweer of een te zwaar pak sneeuw. Maar ook een passerend dier of een omvallende boom kan de oorzaak zijn. De lawine begint met enkele scheuren op de helling in het sneeuwdek waarna het onderste deel naar onder glijdt. Hierbij neemt het steeds meer sneeuw met zich mee en kan uitgroeien tot een verwoestende natuurramp.

In gebieden waar lawines veel gevaar voor mensen of infrastructuur kan opleveren worden lawines regelmatig afgeschoten. Specialisten zorgen met springladingen vanaf de grond of vanuit vliegtuigen dat de lawine op een gecontroleerde manier ontstaat, voordat het echt gevaarlijk word.

Waarschuwingssysteem

Zoals bij veel vormen van natuurgeweld is er voor lawines een alarmeringssysteem of waarschuwingssysteem bedacht. In een schaal van 1 tot en met 5 worden bepaalde niveaus van gevaar beschreven. Voor ieder niveau of fase gelden bepaalde maatregelen die er de risico’s zo klein mogelijk moeten houden.

  1. Laag – Kleine kans op  lawines gering en een stabiel en vast  sneeuwdek (Gele vlag)
  2. Beperkt – matig lawinegevaar (Gele vlag)
  3. Medium – aanzienlijk gevaar (Geel-zwarte vlag)
  4. Hoog – groot lawinegevaar (Geel-zwarte vlag)
  5. Zeer Hoog – Acuut gevaar, zeer onstabiele sneeuwlaag en kans op spontane lawines. (Zwarte vlag)

Wees voorbereid

Ga nooit onvoorbereid de natuur in. Ook voor gebieden waar in veel sneeuw ligt en waar lawines kunnen voorkomen gelden bepaalde veiligheidsmaatregelen. Het is verstandig je hier aan te houden.

  • Allereerst: onderschat de natuur niet, nooit!
  • Bereid je tocht voor en informeer of er lawine gevaar is. Let dan ook op de vlaggen waarmee het veiligheids-niveau wordt aangegeven.
  • Ga nooit alleen de bergen in. Als er iets ernstig gebeurt kan een ander hulp inroepen en hulp verlenen.
  • Neem waarschuwing middelen mee zoals een RECCO reflector en een lawine-piepers
  • Als je onbekend bent met het terrein, ga dan niet buiten piste skiën

Geef een antwoord