De overgang van stabiel naar onstabiel weer

Onstabiel weer 28 mei 2005

Meetdag 1 28-05-05

Het was een veel belovende dag. Er was een warme lucht boven land en een frisse wind boven zee. Maar op 28-05-05 zijn de buien uit gebleven. Geen regen en geen onweer. Wel heeft de meetdag een mooie grafiek opgeleverd van een stabiele dag. Op Meetdag 2 29-05-05 zal er minder uitgebreid een nieuwe poging worden ondernomen.

De metingen in onderstaande schema zijn met eenvoudige middelen gedaan. Wind en vochtigheid ontbreken daarom (helaas) en de thermometer is niet nauwkeurig. Maar waar het bij dit verslag om gaat is om te zien hoe het weer onstabiel word. En daarvoor zijn exacte gegevens niet perse nodig. Meer onstabiel weer

04.30

Temperatuur: 20 graden Celsius
De maan is nog zichtbaar. Er waait een fijn briesje. Ramen en deuren open om het binnen te laten afkoelen.

05.00

Temperatuur: 20 graden Celsius
Licht maar verfrissend briesje uit het Zuid-zuid-Westen. Zelfs midden in de stad galmt het van de vogels om deze tijd. Klik op de foto voor een indruk van de kraak heldere lucht.

06.15

Temperatuur: 20.5 graden Celsius
De zon is op en de temperatuur begint al heel langzaam te stijgen. Er zijn ook meerdere vliegtuigstrepen zichtbaar. Ook is de maan nog herkenbaar.

7.45

Temperatuur: 22.5 graden Celsius
Een heldere lucht en een felle zon zorgen nu al voor een zomers tafereel.

9.00

Temperatuur: 23.5 graden Celsius
Lekker warm en een stralend blauwe lucht. Met deze warme dag op komst is het wel handig om te weten welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. Want zulk warm weet heeft zo zijn nadelen. Lees verder…

10.00

Temperatuur: 28 graden Celsius
Het briesje van vanmorgen lijkt verdwenen te zijn en de temperatuur loopt snel op.  Op een steen in de vijver zit een forse kikker te zonnen.

11.00

Temperatuur: 29.5 graden Celsius
Aan de westzijde van het huis blijkt er wel degelijk nog wind te zijn. Dit brengt enige verkoeling. De snelle stijging van de temperatuur lijkt langzaam af te nemen.  De kikker heeft zich al een aantal keren omgedraaid op zijn steen en de goudvissen komen allemaal naar boven. Onweer kaart en neerslagradar zijn beiden ‘brandschoon’. Volgens het KNMI bestaat er een kans dat in het zuidoosten een lokale regen of onweersbui ontstaat. De kat heeft zich inmiddels op zijn favoriete plek genesteld: tegen de koelkast.

12.00

Temperatuur: 30.0 graden Celsius
Alhoewel er nog steeds geen wolkje aan de lucht te zien valt doen de laag overvliegende zwaluwen anders vermoeden. De kikker geniet schijnbaar nog steeds van dit mooie weer en de jonge juffertjes kruipen langs de waterplanten omhoog om hun vleugeltjes op te laten drogen alvorens aan hun eerste vliegles te beginnen.

13.00

Temperatuur: 30.2 graden Celsius
De temperatuur lijkt zich te stabiliseren, het kwik stijgt niet meer zo snel als voorheen. Nog steeds is er een heldere blauwe lucht, maar de zwaluwen vliegen in steeds grotere aantallen laag over. Iedereen buiten zoekt verkoeling in de vorm van sproeiers, waterbommen en zwembaden.

13.30

Temperatuur: 30.9 graden Celsius.
Het afgelopen half uur is de wind op sommige momenten wat toegenomen. Ook zijn er steeds meer kleine wolkjes in de lucht aan het ontstaan. De temperatuur is het afgelopen half uur sneller gestegen dan de twee a drie uur daar voor. De kikker heeft besloten om nu definitief in het water te blijven.

14.00

Temperatuur: 31.0 graden Celsius.
De grens van 31 graden word gepasseerd om 14.00 uur. De zwaluwen vliegen lager dan een half uur geleden. Een eerste bui lijkt zich te ontwikkelen in Luxemburg. Zie foto 1 links.

14.30

Temperatuur: 31.5 graden Celsius.
Een bijzonder moment is dit wel. De eerste tekenen op de neerslagradar bij Venlo. Het gaat hier echter niet om regen, maar om een hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van ijskristallen. Dit is ook duidelijk zichtbaar, want de zon gaat voor het eerst vandaag schuil achter een wolk. Ook de stijgende lucht is waar te nemen: in de wolk zie je wel 10 zweefvliegtuigen. De radar vertoont dit echter slechts even en is na tien minuten weer verdwenen.

15.00

Temperatuur: 32.0 graden Celsius.
De hoeveelheid wolken neemt toe, maar het kwik is opgelopen tot 32 graden. De vlek op de neerslagradar is weer zichtbaar geworden. Rond 15.30 lijkt de bewolking weer iets te minderen, de temperatuur zakt naar 31.5 en de wind lijkt even iets toe te nemen.

16.00

De temperatuurmeting van 16.00 uur is niet gelukt. precies op dit tijdstip staat de zon precies op de thermometer, al is het maar een klein beetje. De bewolking is onveranderd. De eerste onweer doet zich voor op honderden kilometers afstand, in het zuidwesten van Duitsland. Een nieuwe waarneming om 16.15 laat 31.3 graden zien.

17.00

Temperatuur: 31.0 graden Celsius.
Het lijkt er op dat het vandaag lang warm blijft en dat de onstabiliteit in de atmosfeer niet komt. Ook de verwachting dat in het zuidoosten van het land onweer kon ontstaan is ingetrokken. Nu de temperatuur weer 31 graden is is de kikker weer terug.

18.00

Temperatuur: 29.5 graden Celsius.
De neerslagradar laat zien dat er met name in Duitsland een buienlijn aan het ontwikkelen is. Maar deze ligt 60 kilometer ten oosten van Venlo. Deze buien zullen in noordwestelijke richting trekken.
De wind komt uit het westen en voelt koeler aan. De bewolking is zeer licht.

18.30

Temperatuur: 29.0 graden Celsius.
De bewolking is geheel verdwenen en de wind lijkt af te nemen. Van een grote verandering zal vandaag waarschijnlijk geen sprake meer zijn.

19.00

Temperatuur: 29.0 graden Celsius.
De temperatuur is niet gedaald, maar er is weer bewolking ontstaan. In heel Duitsland ontstaan kleine maar hevige buien. Ondanks de verwachtingen voor Limburg lijken deze buien steeds dichter bij Venlo te ontstaan.

20.00

Temperatuur: 24.1 graden Celsius.
De temperatuur is snel gedaald en de bewolking is sterk toegenomen. Vele verschillende vormen wolken zijn zichtbaar.

21.00

Temperatuur: 22.5 graden Celsius.
Nog steeds mooie wolkenpatronen. Haast windstil en erg aangenaam. Buien in Duitsland nemen af en er lijkt een rustige en droge nacht aan te komen.

22.00

Temperatuur: 22.1 graden Celsius.
Licht bewolkt.

23.00

Temperatuur: 20 graden Celsius.
Windstil en onbewolkt