Onweer en bliksem

Onweer > Onweer en bliksem

Het is een warme dag geweest. Het is al drie dagen lang rond de 30 graden en de mussen vallen van het dak. Gelukkig kan ik op een terrasje in de schaduw genieten van het mooie weer… todat de lucht opeens heel donker wordt en er een fikse wind opsteekt. Een ogenblik later zie je een hond wegkruipen onder een stoel op het terras. Je denkt “laat ik m’n spullen maar oppakken”en nog geen seconde later begint het te druppelen dat al snel over gaat in een enorme plensbui. Alles nat, nog voordat je kon opruimen. Best kans dat het gaat onweren. En nog voordat je je dat bedenkt begint het in de verte te rommelen.
Weldra zal een ons allen bekende onweersbui overtrekken waarna de zon zich gelukkig weer laat zien waarna we weer plaats kunnen nemen op het terrasje.

Bovenstaande situatie komt je vast bekend voor. In een notedop een aantal dingen waaraan je naderend onweer kunt herkennen. Deze buien komen vaak ‘s avonds voor in de zomer, al is ook het goed mogelijk dat het de voorbode is van een flinke sneeuwstorm genaamd polar low. Onweer ontstaat wanneer warme en koude lucht tegen elkaar aan botsen. Warmere lucht stijgt op waardoor deze als het ware langs de koude lucht wrijft. Hierdoor ontstaat statische lading. Als de spanning te groot is zoekt deze zijn weg naar de aarde. Daardoor ontstaat de  bliksem. Je kunt dit zelf met een eenvoudig experiment zelf uitproberen. Zie “Zelf onweer maken” in de linker kolom. De meeste bliksem zie je trouwens niet. De meeste ontladingen vinden plaats tussen wolken zelf. Zo’n weerlicht lever alleen een flits op. Als je een flits naar beneden ziet gaan vindt er bliksem inslag plaats. Het enorme gedonder ontstaat door de enorme hitte van de ontlading. Hierdoor zet de lucht zo snel uit dat er een geluidsgolf ontstaat.

Er bestaan verschillende soorten onweer. In de zomer is er meestal sprake van warmte onweer. Door het hele jaar heen kan er front onweer ontstaan. De bliksem zelf kan ook op verschillende manieren plaatsvinden. Een aantal voorbeelden zijn bolbliksem, bandbliksem, weerlicht en gevorkte bliksem die je meestal ziet. Kijk hier voor veel meer uitleg over onweer.

Wil je meer weten over onweer op dit moment, kijk dan op deze twee websites voor actuele bliksem gegevens van west Europa. www.Blitzortung.de en Lightning Explorer

Bekijk actueel weer

Onweersbuien naderen pal uit het noorden: binnen 24 uur zal een flink pak sneeu naar beneden komen: de polar low

Zelf onweer maken

Ok, onweer zal het niet worden maar het is wel leuk. Onweer onstaat door wijving tussen twee luchtsoorten. Je kunt dit nabootsen met de volgende spullen:

-Een donkere kamer (‘s avonds)
-Een opgeblazen ballon
-Een stoffen doekje
-Je eigen hoofd maar de kat of hond werkt ook.

Wrijf met de stoffen doek een tijdje over de ballon. Houdt de ballon in de donkere kamer bij je haren, en voila: je ziet vonkjes en als je stil bent kun je “de bliksem”horen knetteren.