Hoe overleef je de kou?
Hoe overleef je extreem koud weer?
Mensen zijn er niet voor gemaakt om extreem koud weer te doorstaan. Toch heeft de mens in zijn verleden bewezen dat het langdurige perioden van kou kan overleven. Daarbij spelen twee factoren een belangrijke rol. De eerste is dat je voldoende eten en drinken hebt. Door voldoende te eten houd je lichaam energie over om te verbranden. Hierdoor blijf je makkelijker en langer op temperatuur. Er is echter een tweede factor. Zonder deze tweede heeft de eerste nauwelijks zin: het vasthouden van die warmte. Door je goed te kleden of een warme omgeving te creëren behoud je de warmte van je lichaam en blijf je het langste warm en dus gezond. De twee eerste maatregelen die je dus moet nemen bij mogelijke langdurige en koude periode zijn:
- Zorg voor voldoende voedsel en water. Bij voorkeur voedsel met veel energie zoals chocolade.
- Zorg voor een warme ruimte en goede kleding.
Maar ook als je deze twee voorzorgsmaatregelen neemt liggen er grote gevaren op de loer. Houd ook hier rekening mee. Als je al deze punten hebt doorgenomen en je je hebt voorbereid zijn je kansen in ieder geval een stuk groter als je per ongeluk op de Noordpool terecht komt…De gevaren zijn:
- Gevoelstempteratuur: Als het waait voelt de lucht kouder aan. Je loopt hierdoor meer risico. Als voorbeeld: een goed gekleed persoon zal bij een temperatuur van -29o en een wind van c.a. 15 kilometer per uur het gevoel hebben dat het 44 graden onder nul is. Waait het 40 kilometer per uur voelt het al aan als -66. Het is maar dat je het weet!
- Het koud hebben: Ondanks de voorzorgsmaatregelen kan je lichaam onderkoeld raken. Bij drenkelingen gebeurt dit vaak al snel, maar ook tijdens wandelingen in de vrieskou en wind loop je risico’s. Bij onderkoeling nemen bepaalde lichaamsfuncties af. Je zenuwstelsel werkt niet goed waardoor je trager reageert. Daarnaast geeft je lichaam minder snel een waarschuwing als je een wond oploopt. Ook kan je lichaam makkelijk verkrampt raken als je bepaalde handelingen verricht zoals een stuur vasthouden. Onderkoeling kun je herkennen aan een grotere behoefte om te plassen, je huid kleurt rood (een niet alleen rond je neus), je huid gebint te rimpelen en je gaat bibberen. En dat laatste dient slechts een doel: het verbranden van energie waardoor je spieren warm blijven.
- Afkoelingsverschijnselen: Als je lichaam het verlies aan warmte echt niet kan compenseren (kleding, eten etc.) zullen de uitersten van je lichaam beginnen af te koelen. Dat zijn je oren, tenen, neus en vingers. Over het algemeen is dit geen probleem en in ons land overkomt het iedereen die ‘s winters wel eens met de fiets de kou door moet zonder handschoenen, goede jas of muts. In langdurige situaties kunnen je oorlellen en lippen bevriezen. Als dat gebeurt heeft je lichaam besloten dat het niet langer zinvol is het hele lichaam warm te houden en stelt prioriteiten.
- Bevriezing van lichaam: Mochten delen van je lichaam bevriezen, probeer er dan zo lang mogelijk niets aan te doen. Laat de behandeling over aan artsen. Warm deze lichaamsdelen niet op omdat de kans dan groter is dat ze afsterven.
Tenslotte: Een goede manier om koud weer te overleven is om er aan te wennen. Mensen die in koude regio’s wonen lopen daar gerust met een t-shirt terwijl het vriest. In Nederland word je dan voor gek verklaard. Gewenning is een van de beste wapens tegen kou. Regelmatig onder een koude douche gaan staan is een goede manier om aan lagere temperaturen te wennen.
Oudere mensen lopen het grootste risico. Oudere mensen bibberen minder snel als het koud is en hun lichaam past zich minder snel aan aan de omstandigheden.
Bron: coolantarctica
In de auto
Als er weeralarm afgegeven is moet je je voorbereiden op een lang verblijf in de auto. Je kunt namelijk in een file terechtkomen, insneeuwen of van de weg raken. Toch kun je, als je echt de weg op moet, met veel onvoorziene zaken rekening houden.