Overstromingsgevaar in Nederland

Overstromingen > Overstomingen in Nederland

Overstromingsgevaar in Nederland

Naar aanleiding van de overstoming van de stad New Orleans eind augustus 2005 roept een belangrijke vraag op: hoe veilig is Nederland, dat voor een belangrijk deel onder de zeespiegel ligt? Op deze pagina vind je verschillende nieuwsberichten van 4 september 2005. We zullen op deze pagina meer informatie over dit onderwerp gaan verzamelen, zoals een historisch overzicht.

Gedeputeerde Vestjens: ‘Geen overstromingsrisico in Limburg’

Bron: l1.nl
Het onderzoek naar Nederlandse gebieden die het risico lopen onder water te komen staan, heeft geen betrekking op Limburg.

Limburg ligt boven de zeespiegel en overstromingen als gevolg van dijkdoorbraken zijn in deze provincie niet aan de orde, zo laat gedeputeerde Math Vestjens weten. De overheid wil naar aanleiding van de overstromingen in de Verenigde Staten nagaan of de dijken nog stevig genoeg zijn.

Regering bekijkt risico overstroming

Bron: Nu.nl
AMSTERDAM – De regering gaat alle gebieden onderzoeken die het risico lopen onder water te komen. Dat meldt De Telegraaf zondag. Verschillende verontruste fractieleden hebben staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen (VVD) aangesproken naar aanleiding van de ramp na de orkaan Katrina in New Orleans. “Ik wil niet zomaar zeggen: ‘het zit wel goed'”, zegt de bewindsvrouw in de krant.

Schultz gaat samen met minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) kijken naar de rampenplannen in Nederland. Zwakke plekken in dijken en mogelijke gevolgen van dijkdoorbraken worden in kaart gebracht. Schultz wil vooral de situatie in de Randstad gaan inventariseren. Ze wil weten of ‘de badkuip’, zoals zij de Randstad aanduidt, echt zo veilig is als wordt verondersteld.

De verschillen tussen Nederland en New Orleans zijn volgens Schultz groot. “Wij doen veel meer aan preventie, terwijl de Amerikanen de nadruk leggen op evacuatieplannen na een ramp”, zegt de staatssecretaris, die nauw contact heeft met de beheerder van de dijken in New Orleans, het US Army Corps. “Daarom hebben ze een orkaanbestendig stadion aangelegd om inwoners te evacueren. Ze waren echter niet voorbereid op dijkdoorbraken.”

Overstromingsgevaar in Nederland