Polar low op 24 januari 2003

WinterPolar low > 24 januari 2003

Polar low

Op 24 januari 2003 bedekt sneeuw ons land.

In de vierde week van januari 2003 word een sneeuw periode vergezeld door een korte, maar stevige donderklap. Een storing is ons land binnengetrokken vanuit het noordwesten en trekt een stroming van vele sneeuwbuien en opklaringen met zich mee. Nederland wordt binnen enkele dagen bedekt met een dikke laag sneeuw. De storing met een diameter van enkele honderden kilometers is op de Noordpool ontstaan en trekt naar het zuiden. Meteorologen noemen dit verschijnsel een “Polar low”

Warme lucht

fig 1 Deze storing is ontstaan door relatief warme lucht boven de Noordzee en de Noorse zee die in botsing is gekomen met de koude poollucht. Hierdoor ontstaan tientallen sneeuwbuien. En als deze buien samenklonteren kan daar zelfs een kleine onweersbui uit voortkomen. Er ontstaat een weerbeeld met grote verschillen. Hierdoor kan er op de ene plaats wel 10 centimeter of meer sneeuw vallen en op de andere plaats geen enkel vlokje.
(fig 1)

fig 2 Na enkele dagen met veel sneeuw (in Huizen viel 10 cm sneeuw) verdwenen de wolken en daalde de temperatuur tot onder de –10 graden Celcius. Slechts enkele kleine buitjes worden door de sterke noordelijke stroming uitgerekt tot lange slierten. (fig 2)
fig 3 Op vrijdag 1 februari werd de stroming uit het noorden naar het oosten gedraaid. Vanuit het westen dringt een warmer gebied, met aan het front veel neerslag ons land binnen. (fig 3)
Enkele delen van ons land worden wederom onder een centimeters dikke laag sneeuw bedekt.

Op vrijdag 1 februari werd de stroming uit het noorden naar het oosten gedraaid. Vanuit het westen dringt een warmer gebied, met aan het front veel neerslag ons land binnen.
Enkele delen van ons land worden wederom onder een centimeters dikke laag sneeuw bedekt.

Sneeuw in februari

Sneeuw in januari en februari is heel normaal. Over de laatste 40 jaar telden deze maanden elk 7 dagen met sneeuw. December en maart elk 5 dagen en november en april maar 3. (fig 4) Heel incidenteel worden zelfs in juni en september enkele natte sneeuwvlokken waargenomen. Bij een polar low is het echter erg lastig om te voorspellen hoeveel sneeuw er zal vallen. Door het grillige karakter van de storing kan pas op het laatste moment een inschatting worden gemaakt van de neerslag die zal vallen.

Hinder

Een polar low kan voor behoorlijk wat hinder zorgen. De wegen kunnen snel spek glad worden en de soms hevige sneeuwval kan het zicht terug brengen tot 500 meter en zelfs maar 50 meter. Talrijke botsingen en valpartijen zijn het gevolg.

Maar naast de hinder die we ondervinden met sneeuw kennen wel gelukkig ook voordelen. We kunnen genieten van een geweldig landschap dat door de kale bossen nog weidser lijkt, we kunnen sneeuwvlokken en ijspegels bestuderen en dieren laten tijdens hun wandelingen geweldig mooie sporen na. En tenslotte mag het sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken niet ontbreken.

Polar low op 24 januari 2003