16 maart 2005 | Krijgt Nederland te maken met superstormen? Wie weet… Een storm zoals in de films The perfect storm en Storm of the century lijkt onwaarschijnlijk, maar de kans bestaat dat zo’n storm ook in ons land kan woeden. Superstormen ontstaan als verschillende stormdepressies samenkomen. Het gevolg is extreme windkracht en ongekende hoeveelheden neerslag. En dat kan ons land niet gebruiken.
De toenemende kans op superstormen, met windsnelheden boven de 300 km per uur word toegeschreven aan het broeikaseffect. Wie het klimaat de afgelopen tientallen jaren enigszins heeft gevolgd weet nog wel er dat ruim tien jaar geleden soortgelijke berichten waren. Tot nu toe lijkt dat echter nog niet het geval.
Onderzoek
In het Waterloopkundig Laboratorium in de Noordoostpolder bootst men supersormen na om de kwaliteit van dijken en dammen te onderzoeken. In 2002 testte lieten de onderzoekers een superstorm los op een model van de havendammen in Urk en Ketelhaven. Gelukkig doorstonden ze het noodweer. Een ander onderzoek naar de gevolgen van een mogelijke superstorm heeft men uitgevoerd bij Petten . Het Energie Centrum Nederland, met o.a. een kleine kerncentrale, zou bij een storm gedeeltelijk onder water komen te staan. De milieugevolgen zouden enorm zijn. Daarom worden er nu maatregelen getroffen om de duinen bij het dorpje te versterken.
Over de veiligheid van de Nederlandse kust is (zoals altijd) veel te doen. Bekijk hier de uitzending van Zembla “De Nieuwe Watersnood“.
Klimaatmodellen
Bron: KNMI
woensdag, 16 maart 2005 13:26 uur
Klimaatmodellen houden superstorm voor mogelijk
Zeer uitzonderlijke omstandigheden, waarbij twee stormdepressies samenvloeien tot één depressie, kunnen leiden tot superstormen. Superstormen worden gekenmerkt door ongekende windsnelheden en zeer extreme neerslag. In onze regio zijn ze nog nooit waargenomen. Klimaatmodellen geven aan dat ze nu in principe zouden kunnen optreden boven de Noord-Atlantische Oceaan. Door het broeikaseffect op de hooggelegen straalstroom kan het gebied waar ze voorkomen richting Europa verschuiven. Ook Nederland zou er dan mee te maken kunnen krijgen. De tekortkomingen van de huidige klimaatmodellen maken evenwel dat de kans op deze verschuiving nog niet goed kan worden bepaald.
Lees ook Nu.nl