Tornado’s, windhozen en waterhozen

Oeps… lees hier over vijf levensgevaarlijke mythes over tornado’s

Dit onderdeel van de GEOlution weer-site  heet “Tornadoseizoen” en gaat natuurlijk over het seizoen waarin we veel tornado’s waarnemen. Maar we hebben het niet over de tornado’s die in de VS voorkomen in Tornado Alley, maar onze eigen Europese  “Tornado Alley“. Ook in Europa komen tornado’s voor, alleen veel minder krachtig als in de VS. In bepaalde delen van Europa komen deze lichte tornado’s, die wij windhozen noemen, relatief vaak voor.

Waar die Europese Tornado Alley is? Nou, waarschijnlijk woon je er zelf! Nederland is, samen met de Britse eilanden, de plek waar de meeste windhozen voorkomen! Een Britse meteoroloog meent dat Engeland tot voor kort op nummer 1 stond, maar verwacht dat Nederland, nu op de tweede plaats, die eerste plaats zal in gaan nemen.

Op deze pagina vind je informatie over windhozen en tornado’s, et foto’s en verslagen. Voor dat je verder gaat willen we je eerst op een aantal artikelen wijzen:

Nederland

Tornadoseizoen: Juni, Juli, Augustus. Op 1 juni 1927 vond er een heel bijzonder weerfenomeen plaats in Neede. Een F4 tornado met windsnelheden van 331 tot 417 kilometer per uur veroorzaakte veel schade en tien mensen kwamen om het leven. Hoewel tornado’s in ons land extreem zeldzaam zijn moeten we ons er van bewust zijn dat ze kunnen voorkomen. De tornado viel in de op een na zwaarste categorie. Dat is iets om even bij stil te staan!

[Tornadolijst Nederland]

Duitsland

De website tornadoliste.de verzamelt waarnemingen van windhozen in Duitsland. Er staan ook enkele waarnemingen in de grensregio in vermeld waaronder de F1 tornado op 4 juni 2005 in Venlo. Op deze website staan de windhozen per jaar verzameld.

[2001] [2002] [2003] [2004] [2005] [2006] [2007] [2008] [2009] [2010]