Wat is een orkaan?

Terug naar orkanen

Orkanen zoals wij die in Nederland kennen, Kyrill bijvoorbeeld, zijn niet het zelfde als de orkanen zoals Katrina of Rita. Dit zijn tropische orkanen. Ze ontstaan boven de oceaan rond de evenaar wanneer de temperatuur van het water een temperatuur bereikt van 27 graden Celcius.

De kracht van orkanen varieert nogal. In ons land kan een zware orkaan een windsnelheid van 130 kilometer per uur halen. We zijn daar dan erg van onder de indruk. Maar in de tropen noemt men dit de zwakste orkaan: een categorie 1. Saffir & Simpson hebben een verdeling gemaakt voor orkanen, van Categorie 1 tot en met 5. 5, de zwaarste, zijn alle orkanen met een windsnelheid van meer dan 248 kilometer per uur.

Orkanen komen over de hele wereld voor. Alleen heten ze overal anders. In Amerika gebied noemt men het een hurricane of cycloon. In Azie heeft men er de naam tyfoon aan gegeven. Er wordt veel onderzoek naar orkanen gedaan. Meteorologen zijn het er over eens dat de kracht van orkanen ieder jaar toe neemt door opwarming van de aarde. De gevolgen zijn steeds rampzaliger omdat grote steden vooral aan de kwetsbare kust ligt. Indirect heeft zo’n tropische orkaan ook gevolgen voor ons relatief veilige Nederland. Tijdens de storm Katrina raakte de olieproductie in de Golf van Mexico zo zwaar beschadigd dat de prijs van olie steeg.

Actuele orkaan informatie vind je hier

Geef een antwoord